Zagorje
Bajka na dlanu

Interslast od 01. do 02. listopada 2014. u Termama Tuhelj

Datum objave: 29. rujna 2014.

INTERSLAST, Europski kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva, pokrenula je prije četiri godine Novinsko-nakladnička kuća Robinson iz Zagreba. U svojoj koncepciji „Interslast se zauzima za dva segmenta; upoznati hrvatske slastičare s novitetima svjetskog slastičarstva, ne samo putem predavanja nego i stručnih radionica, te intenzivirati napore da se u bogat svijet izvornih hrvatskih slastica uvede više reda, te da taj potencijal bude iskorišten i u turističko-ugostiteljskoj ponudi. U program je stoga uveden poseban dio pod nazivom „Folkslast“.

 

Interslast se ove godine sastoji od sljedećih dijelova:

 

a) Kongresni – teoretska predavanja na temu „Kreativnost u slastičarstvu“. Sudjeluju predavači iz Slovenije, Italije, Tunisa, Gruzije, Češke, Francuske, Hrvatske, i Austrije.

 

b) Stručne radionice s degustacijama

• Radionica – izrada poznatih bledskih kremšnita koje su postale brend u EU slastičarstvu. Voditelj radionice je Alma Rekič

• Radionica – izrada pralina u domaćoj radinosti, gostuje ekipa slastičara iz Slovenije

• Radionica – izrada starog austro-ugarskog kolača Franje Josipa II, češka ekipa slastičara

• Artistička radionica krokanta, vrhunski uradak slastičarnice Vincek Zagreb

• Prezentacija i degustacija štruklja od heljde, profesori, slastičari mariborskog fakulteta IC Piramida

• Prezentacija i degustacija sladoleda od heljde, profesori, slastičari mariborskog fakulteta IC Piramida 

• Radionica ukrašavanja kolača i torti – austrijska tvrtka ISI GmbH

• prezentacija originalnih arapskih slastica

• prezentacija gruzijskih izvornih slastica restorana „Zlatno runo“ iz grada Kutaisi, u Zapadnoj Gruziji

• radionica međimurske gibanice koju će imati Grad Prelog sa Srednjom školom Prelog

• radionica zagorskih izvornih slastica iz programa „Babičini kolači“

• tijekom cijelog kongresa sudionici će moći kušati sladolede poznatog slastičarskog proizvođača GIUSO iz Italije

 

c) Interslast KUP 2014. natjecanje slastičara u 2 kategorije a) juniori (do 23 godine starosti) i b) seniori. Glavna tema je: Boje jeseni.

 

d) Folkslast – revija hrvatskih izvornih slastica. Predviđena su predavanja o izvornim slasticama zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, posebna radionice o međimurskoj gibanici i zagorskim izvornim slasticama. Iste slastice će sudionici i degustirati. Svoje izvorne slastice donijet će slastičari, ali oni iz tzv.“kućne radinosti“ i izložiti, te pred medijima i sudionicima ispričati priču o njihovoj povijesti, značaj za njihov kraj, gastronomiju, običaje te istaknuti njihove prednosti u turističkoj ponudi.

 

PROMOCIJA ZAGORSKIH ŠTRUKLI – Budući da se o zagorskim štruklima kao slastičarsko-pekarskom proizvodu govori godinama kao o najizglednijem za dobivanje zaštite pri EU, na INTERSLASTU će biti održana i radionica zagorskih štrukli.