Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 18. lipnja 2014.

Župan Željko Kolar: „Imali smo izuzetno koristan i konstruktivan sastanak. Ministricu Zlatar Violić i njezine suradnice upoznali smo sa svim prednostima, ali i problemima koje imamo kad je u pitanju kulturna baština – od muzeja u Pregradi, gdje nedostaje novca za stalno zapošljavanje stručnog vodstva, kako bi muzej mogao biti stalno otvoren, pa do zbirke Kajkaviana, koja ima problema sa prostorom, kao i Muzej naivne umjetnosti u Zlataru. Razgovarali smo i o potrebi da Muzeji Hrvatskog zagorja, bez obzira što spadaju pod Ministarstvo kulture, moraju biti uže povezani sa Krapinsko-zagorskom županijom, jedinicama lokalne samouprave i turističkim zajednicama. Dotaknuli smo se i teme Tjedna kajkavske kulture i Festivala kajkavske popevke te smo jednoglasno zaključili da to mora biti manifestacija cijelog kajkavskog govornog područja a ne samo Krapine ili Krapinsko-zagorske županije. Ovoj manifestaciji vratit ćemo stari sjaj, a to ćete najbolje moći vidjeti iduće godine, na 50. obljetnici. Ministarstvo je upoznato sa našim planovima, i nadamo se da ćemo uz stručnu i financijsku pomoć, uspjeti poraditi na njihovom rješavanju. Kao i tijekom dosadašnje suradnje, uvjereni smo da ćemo i ubuduće imat partnerski odnos na realizaciji projekata, koji su ambiciozni, ali prije svega realni.

Također moram istaknuti da je Ministarstvo kulture ove godine za potrebe u kulturi na području Krapinsko-zagorske županije osiguralo 25 milijuna kuna, od čega 11 milijuna i 723 tisuće kuna za Muzeje Hrvatskog zagorja – na ime spomeničke baštine 10 milijuna 652 tisuće kuna. Krapinsko-zagorska županija je jedna od županija koja najviše ulaže u kulturu, oko 3 posto izvornih proračunskih prihoda. Želio bih se osvrnuti i na potrebu turističke valorizacije naše kulturne ponude, te potrebe brendiranja nekih manifestacija. Primjerice, kad počne turistička sezona, krene poplava viteških turnira – svaki grad i općina na moru imaju nešto takvo. S druge strane, prikaz Seljačke bune imamo samo mi ovdje u Zagorju, od čega ćemo napraviti jaki brend. Lani je u Gornjoj Stubici bilo 5000 ljudi, a imamo potencijala da kroz tri godine tamo privučemo i do 20 tisuća ljudi“.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić: „Ono što je najveća pouka današnjeg sastanka je da bogatstvom i baštinom koju imamo, moramo upravljati na način da ono povezuje sve osobitosti koje ima Krapinsko-zagorska županija, to jest da kulturna baština u svojoj revitalizaciji bude dio turističkog i gospodarskog razvoja. Time se doprinosi istovremeno i onome što svi želimo, a to je osjećaj identiteta zajednice i socijalne inkluzije svih građana koji i izvan granica ove županije tendiraju riječi Kaj. Što se tiče same pomoći ministarstva u realizaciji projekata, općenito gledajući, zahtjevi koji nam stižu deset su puta veći od onoga što mi realno možemo financijski podržati. Zato mi je drago što smo se na ovom sastanku složili oko toga da je potrebno financirati projekte koji su dovršivi u realnom vremenu, kroz nekoliko godina a ne kroz desetak. Općenito, smatramo da je pametnije ulagati u manje projekata, ali jačim intenzitetom, i smatramo da bi se njihovo financiranje trebalo dijeliti na tri dijela – Ministarstvo, županije te općine i gradove. Kad je u pitanju ulaganje u obnovu spomenika kulturne baštine na području Zagorja, dosad smo izdvojili znatna sredstva. Najviše dosad, nekoliko desetaka milijuna kuna, u obnovu dvorca Veliki Tabor, čija bi obnova trebala biti gotova do 2016. godine. Razgovarali smo i o Tjednu kajkavske kulture i Festivalu kajkavske popevke, potrebi očuvanja ove tradicije te načinima kako možemo pomoći u tome, uoči obilježavanja 50. obljetnice “.

 

O potencijalima kulturne baštine u smislu obogaćivanja turističke ponude govorio je i načelnik općine Sveti Križ Začretje Marko Kos: „Turizam i kultura se svakako nadovezuju. Upravo na tom planu, Sveti Križ Začretje, kao turistička kulturna i povijesna cjelina može pružiti jako puno. Ide nam u prilog što se nalazimo na glavnom prometnom koridoru. U svakom slučaju, nadamo se da ćemo se dokazati i brendirati kao općina koja svojom kulturnom, turističkom, gastronomskom enološkom ponudom, nudi nešto više“

 

 

 

Teme i popis izlagača na radnom sastanku:

 

• Muzej Žitnica, Sveti Križ Začretje (načelnik općine Sveti Križ Začretje Marko Kos)

 

• Smještaj arhivske građe u Arhivskom sabirnom centru Popovec (ravnatelj Državnog arhiva Varaždin Damir Hrelja)

 

• Upoznavanje s „Kajkavianom“ iz Donje Stubice (gradonačelnik Donje Stubice Juraj Srebačić, Ines Krušelj Vidas, predstavnica Društva Kajkaviana)

 

 

• Galerija slika naivne umjetnosti, Zlatar (gradonačelnik Zlatara Stanko Majdak, zamjenica gradonačelnika Zlatara Jasenka Auguštan)

 

• Muzej “Dr. Zlatko Dragutin Tudjina” Pregrada (gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj)

 

 

• Zavičajna zbirka u Radoboju (načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec)

 

• Rezidencija Kumrovec (načelnik Kumrovca Dragutin Ulama)

 

• Status Tjedna Kajkavske kulture i Krapinskog festivala (gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović)

 

• Muzeji Hrvatskog zagorja i njihova perspektiva u narednom razdoblju (ravnateljica MHZ Vlasta Krklec)

 

• Značaj obnove i zaštite spomeničke baštine na području Županije u ozračju kulturno-turističke ponude regije (župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar)

 


Fotogalerija