Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 22. svibnja 2014.

Ova tribina s ciljem promicanja udomiteljstva organiziran je od strane Krapinsko-zagorske županije te sva četiri centra za socijalnu skrb koja djeluju na području Krapinsko-zagorske županije: Donja Stubica, Krapina, Zabok i Zlatar Bistrica te Podružnice Obiteljski centar.

Međunarodni dan obilježava se 20 godina širom svijeta s ciljem naglašavanja važnosti koji zajednica pridaje obiteljskom životu i obitelji kao osnovnoj zajednici u društvu. Namjera ove tribine bila je prikazati važnost udomiteljstva kao jedine prilike za djecu, ali i odrasle osobe izdvojene iz vlastite obitelji, da rastu i razvijaju se u obiteljskom okruženju, uz ljude koji im žele i mogu pružiti toplinu obiteljskog doma, ljubav i skrb.

Tribini je prisustvovala i zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, koja je istakla važnost obitelji kao temelja društva, kao mjesto koje svakom pojedincu pruža sigurnost, ljubav, toplinu i podršku, a za neke pojedince u našoj zajednici udomiteljska obitelj je jedina prilika za to.

Što danas udomiteljstvo podrazumijeva, koliko je razvijeno u našoj Županiji, kolika je njegova važnost u socijalnoj politici na nacionalnoj i županijskoj razini i što se čini oko širenje udomiteljstva izložila je Tanja Cujzek, prof. soc. pedagoginja, predstojnica Podružnice Obiteljskog centra.

Također, najavila je i početak medijske kampanje za promicanje udomiteljstva, prezentirala letke, plakate i web stranicu izrađene u tu svrhu.

Tatjana Bižić, stručna radnica Centra za socijalnu skrb Zabok.upoznala je prisutne o oblicima podrške udomiteljima, o tome što je supervizija udomitelja i kakva su njena iskustva u radu s udomiteljima.

Ravnateljice i stručne radnice centara za socijalnu skrb ukratko su izložile o radu i iskustvima svojih centara u području udomiteljstva, a posebno zanimljiva bila su obraćanja samih udomitelja koja su govorili o svojim motivima za bavljenje udomiteljstvom. U nekim obiteljima bavljenje udomiteljstvom je tradicija, pa tako i već treća generacija članova obitelji ima namjeru nastaviti s udomljavanjem.

U raspravi koja je uslijedila zaključeno je da postoji velika potreba za osnivanjem udruge udomitelja s područja Krapinsko-zagorske županije.

 


Fotogalerija