Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 14. svibnja 2014.

Jedanaesta sjednica Županijskog savjeta mladih bila je posvećena alternativnim oblicima ciljnog okupljanja mladih. Kao dio te skupine Savjet mladih prepoznao je okupljanje mladih oko vatrogasne zajednice, Crvenog križa te u odredima izviđača. Sjednici su prisustvovale i predsjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki i zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek.

Svaka organizacija treba s posebnom pozornošću prilaziti aktivnostima koje se odnose na rad s mladima. Iako se na radi o javnim tijelima, položaj spomenutih organizacija nalikuje institucionalnom uređenju, što istima daje odgovorniju ulogu u zajednici. U tom slučaju uključivanje mladih u aktivnosti organizacije ne samo da ispunjava njihovo slobodno vrijeme već dugoročno priprema mlade za preuzimanje odgovornih uloga u društvu. Kumulativno time je stavljen dodatan naglasak na važnost odgovornog pristupa spomenutom segmentu mladeži.

Kompetencije i vještine koje mladih stiču ovakvim angažmanom direktno su stavljene na uslugu društvu u dugom roku zbog čega je posebno važno osigurati dugoročno i stabilno funkcioniranje tih i sličnih organizacija. Savjet mladih ukazao je na potencijale integracije aktivnosti vatrogasnih društava, organizacija Crvenog križa te odreda izviđača, a koje su namijenjene mladima. Vjerujemo kako je nuđenjem sveobuhvatnih aktivnosti, u suradnji sa osnovnim i srednjim školama, mlade moguće dodatno motivirati na uključivanje u njihov rad, a širu javnost adekvatno informirati o njihovom značaju i ulozi.