Zagorje
Bajka na dlanu

Održan trening za jačanje kapaciteta za sudjelovanje u procesu donošenja odluka

Datum objave: 17. veljače 2014.

Cilj treninga je stjecanje znanja o participatornim modelima sudjelovanja građana/ki i relevantnih dionika u procesu donošenja odluka, upoznati modele dobre prakse iz Europske unije te upoznati metodološke alate za upravljanje procesima donošenja odluka u lokalnoj zajednici. Trening vodeiskusni treneri/ce iz talijanske Zaklade GiacomoBrodolini Alberto Merolla i Liga Baltina. Zaklada GicaomoBrodolini djeluje već 40 godina u području društvenog razvoja i potpore razvoju javnih politika u području dobrog upravljanja na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini, tržišta rada i rodne ravnopravnosti (više: http://www.fondazionebrodolini.it/en). Na održanom prvom modulu sudionici/e su se upoznali s temeljnim postavkama participatornog modela donošenja odluka kao i metodološkim alatima kao što su SWOT analiza, analiza dionika i stablo problema. Sudionici/e su prvo modul ocijenili kao vrlo koristan naglašavajući korisnost grupnog pristupa rješavanju problema u lokalnoj zajednici i korištenje metodoloških alata. Drugi modul će se održati u Zaboku u travnju ove godine.

Treningse provodi u okviru projekta „Građani i građanke imaju moć“, a kojeg provode CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, dok su partneri Mreža udruga Zagor, Krapinsko-zagorska županija, Grad Klanjec i Zaklada GiacomoBrodoliniiz Rima (Italija) u Krapinsko-zagorskoj županiji. Projekt financira Europska unija kroz program IPA “Jačanje regionalnih i lokalnih struktura za podršku razvoju civilnoga društva”.

 

Cilj projekta “Građani i građanke imaju moć” je razviti održive i participativne demokratske mehanizme te unaprijediti participaciju građana/ki i organizacija civilnog društva u donošenju odluka na lokalnom i regionalnom nivou. Kroz 16 mjeseci koliko traje projekt organizirati će se trening za jačanje kapaciteta OCD-a u Krapinsko-zagorskoj županiji, osnovati regionalni savjet za razvoj civilnog društva, donijeti regionalni Kodeks o savjetovanju zainteresirane javnosti te provesti kampanja informiranja građana i građanki o procesu donošenja odluka u lokalnoj zajednici.