Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 11. prosinca 2013.

U sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti (15. studeni – 15. prosinca) Krapinsko-zagorska županija u suradnji sa Županijskim povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe opojnih droga organizirala je 11. prosinca 2013. god. Zaboku stručnu tribinu pod nazivom „Igre na sreću – od zabave do ovisnosti“.

Uvodno slovo održala je zamjenica župana Jasna Petek koja je naglasila da Krapinsko-zagorska županija podržava provođenje više programa prevencije različitih oblika ovisnosti, osiguravajući u prvom redu financijsku podršku. Iznijela je rezultate istraživanja provedenog u školama na području KZŽ u 2012. godini (učenici 8. r. OŠ i 1.i 2. r. SŠ) u sklopu provedbe programa “Zdrav za 5”, prema kojima: 85% djece i mladih jednom je ili više puta konzumiralo alkoholna pića, 46% u posljednjih je mjesec dana konzumiralo alkoholna pića, dok se 40% njih ekscesivno opijalo u posljednjih mjesec dana, 20% njih u posljednjih mjesec dana bilo je u stanju teške opijenosti. Podsjetila je na ulogu medija u propagiranju ovisničkog ponašanja.

Doc. dr. sc. Neven Ricijaš sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao je predavanje na temu prvog i sveobuhvatnog istraživanja kockanja mladih u Hrvatskoj. Istraživanje je pokazalo da je čak 85% mladih barem jednom igralo određenu igru  na sreću, dok se čak trećina srednjoškolaca (mladića) redovito kladi u sportskim kladionicama. U odnosu na 1990 godine čak 10 puta se povećao broj prodajnih mjesta igara na sreću. Društvo ne percipira klađenjem općenito, pa ni klađenje malodobnih kao ozbiljan problem, iako je kao i  prodaja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića zakonom zabranjena. Predstavio je i preventivni program “Tko zapravo pobjeđuje 2012.” koji se provodi u 2 zagrebačke srednje škole.

Doc. dr. sc. Ante Bagarić, spec. psihijatar iz Psihijatrijske bolnice Vrapče govorio je o patološkom kockanju odraslih. Između ostalog, naveo je procjenu prema kojoj čak 100.000 osoba u Hrvatskoj svakodnevno kocka. Većina patoloških kockara (od 70 do 80%) počini kazneno djelo tijekom bolesti, koje je direktno vezano uz kockanje. Uz patološko kockanje, gotovo u pravilu se javlja i neki drugi psihički poremećaj (bolesti ovisnosti, depresija, anksiozni poremećaji). Također, iznio je rezultate liječenja ovisnika u PB Vrapče. Zaključio je da je društvo nedovoljno osviješteno i da ovisnost o kockanju ne prepoznaje niti kao društveni niti kao obiteljski problem.


Fotogalerija