Zagorje
Bajka na dlanu

5. svečana sjednici Gospodarskog vijeća ŽK Krapina

Datum objave: 26. studenoga 2013.

U 2012. godini u Krapinsko-zagorskoj županiji poslovalo je 1.595 obveznika poreza na dobit, koji su zapošljavali ukupno 16.446 djelatnika. Ukupni prihodi tvrtki Krapinsko-zagorske županije iznosili su u 2012. godini 9,7045 milijardi kuna, a ukupni rashodi 9,6870 milijardi kuna. U šest mjeseci 2013. godine ostvaren je izvoz u iznosu od 209,7 milijuna USD te je ostvaren pozitivan saldo vanjskotrgovinske razmjene u iznosu od 31,9 milijuna USD. Pokrivenost uvoza izvozom u šest mjeseci 2013. godine iznosila je 117,9%, a za usporedbu pokrivenost uvoza izvozom RH iznosila je 53,7%. Samo je 11 županija, u šest mjeseci 2013. godine, ostvarilo pozitivan saldo vanjskotrgovinske razmjene, među kojima je i Krapinsko-zagorska županija koja se nalazi na 4. mjestu. Naglasio je kako, unatoč gospodarskoj krizi i recesiji gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije bilježi pozitivne pokazatelje, ima kontinuitet i perspektivu te je jedno od uspješnijih u Republici Hrvatskoj.

HGK ŽK Krapina listu nominacija za dodjelu “Zlatne plakete” temelji na izračunu financijskih rezultata poslovanja odnosno 21 financijskog pokazatelja poduzetnika Krapinsko-zagorske županije u 2012. godini (izvor: FINA). Primjereno se vrednuje i ukupni poslovni image trgovačkih društava, njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju, kao i doprinos razvoju županijskoga, odnosno hrvatskoga gospodarstva u cjelini. Na samom se početku iz konkurencije za dodjelu priznanja “Zlatna plaketa” isključuju javna, komunalna trgovačka društva, društva koja su prethodnu godinu završila s gubitkom, društva s manje od 10 zaposlenih.

Za najuspješnije poslovanje u 2012. godini dodjeljuju se Zlatne plakete s likom kune tvrtkama u tri kategorije, mali, srednji i veliki poduzetnici. Mali poduzetnici temelj su svakog gospodarstva zbog svoje dinamične strukture, inovativnosti i neovisnosti. Mali poduzetnici čine 97,5% poduzetnika Krapinsko-zagorske županije koji su u 2012.g. zapošljavali 61,2% ukupno zaposlenih te su ostvarili 50,0% ukupnih prihoda i 50,2% ukupnih rashoda Županije.

Zlatnom plaketom za najuspješnije malo trgovačko društvo nagrađena je tvrtka DUNDO PROMET d.o.o. iz Radoboja. Tvrtka je s dugogodišnjim iskustvom u izradi metalnih sklopova i pojedinačnih proizvoda za automatizirana postrojenja i strojogradnju i zapošljava 36 zaposlenih. Dundo promet d.o.o. sveukupno je treći puta, a drugi put za redom dobitnik nagrade „Zlatna plaketa s likom kune“, što samo potvrđuje kvalitetu poslovanja, odnosa i finalnih proizvoda koje većinom izvoze na zahtjevno inozemno tržište.

Iako je važnost malog poduzetništva neupitna, ne smije se zanemariti važnost srednjeg i velikog poduzetništva koji ostvaruju preostalih 50% ukupnih prihoda, 49,8% rashoda te zapošljavaju 38,8% ukupne radne snage Krapinsko-zagorske županije, a čine samo 2,5% ukupnih poduzetnika Županije.

U kategoriji srednjih trgovačkih društva Zlatna plaketa dodijeljena je tvrtki ZMH HORVAT d.o.o. iz Konjšćine. Tvrtka zapošljava 87 zaposlenih, a bavi se proizvodnjom, preradom i distribucijom smrznute hrane (ribe, povrća i njoka) s godišnjim plasmanom preko 2.000t smrznutih proizvoda. Orijentirani su na proizvodnju trgovačkih pakiranja te uz vlastitu robnu marku „Frozy“ proizvodimo privatne marke za mnoge druge distributere, trgovačke lance itd. Osim tržišta u RH proizvode izvoze u EU i susjedne zemlje.

Zlatnom plaketom u kategoriji velikih trgovačkih društava nagrađeno je JEDINSTVO d.d. iz Krapine. Jedinstvo d.d. bavi se proizvodnjom stambenih, uredskih, sanitarnih i specijalnih kontejnera te kontejnerskih objekata, proizvodnih i skladišnih hala, montažnih objekata, izgradnjom i opremanjem cesta te aluminijskih odljevaka. Tvrtka zapošljava 405 zaposlenih i proizvode prodaje na stranom i domaćem tržištu.

Na svečanoj sjednici uručena su i posebna priznanja tvrtkama koje posluje 50 i više godina. Posebno priznanje za 50-tu godišnjicu poslovanja uručeno je tvrtki Trgocentar d.o.o. iz Zaboka jednoj od vodećih trgovačkih kuća u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Tvrtki Stražaplastika d.d. iz Hum na Sutli koja se bavi preradom i prometom plastičnih masa uručeno je posebno priznanje za 55-tu godišnjicu poslovanja.

U sklopu svečane sjednice prezentirana je i istaknuta hvalevrijedna zlatna medalja za inovaciju, osvojena na INOVA-i 2013., tvrtke V. A. Carek d.o.o., za dozatore za čaše i četkice.

 


Fotogalerija