Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 21. studenoga 2013.

Budući da televizija reprezentira simbol komunikacije i globalizacije u suvremenom svijetu, Opća skupština UN-a 1996. godine proglasila je 21. studenog Svjetskim danom televizije, s ciljem poticanje svjetskih televizija da program posvete miru i sigurnosti. Ovu inicijativu podržale su udruge koje okupljaju javne i komercijalne televizije, kao što su Europske udruge javnih televizija (EBU), Asocijacije komercijalnih televizija Europe (ACT) te EGTA-e, asocijacije radijskih i TV kuća iz Bruxellesa.

Ne radi se isključivo o prigodnom obilježavanju tehnike iza televizijskih ekrana, nego radije o „filozofiji koju predstavlja“. Naime, utjecaj ovog medija u vremenu digitalizacije ubrzano raste, osobito na donošenje odluka kada svjetskoj javnosti omogućuje uvid u konflikte i prijetnje miru i sigurnosti, te izoštrava fokus oko ekonomskih i društvenih problema.

Na ekranima diljem Europe, Azije, Australije, Kanade i SAD-a emitirao se video uradak o važnosti televizije kao medija koji „obrazuje, informira i zabavlja“. Dotični video možete pogledati ovdje.

IZVOR: http://www.un.org/en/events/televisionday.