Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 14. studenoga 2013.

Dana 10. studenog 2013. u Kulturnom centru Semič (Slovenija) održana je podjela priznanja na 14. Međunarodnom ocjenjivanju meda. Na ocjenjivanju je bilo izloženo 325 uzoraka meda od 168 pčelara iz sedam zemalja (Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Švicarske, Srbije i SAD-a. U Semiču je to najveće ocjenjivanje u ovom djelu Europe.

Ocjenjivačkoj komisiji predsjedavala je doc.dr. Jasna Bertoncelij s Biotehničkog fakulteta Ljubljana.

Prema Pravilniku ocjenjivanja dodjeljuje se nagrada za najbolji med iz zemlje (Slovenije) i najbolji med iz inozemstva, te se nagrađuju medovi prema sortama za 1. 2. i 3. mjesto.

Šampion za najbolji med iz Slovenije je pčelar Lužar Gregor, a šampion za najbolji med iz inozemstva je pčelar iz Hrvatske (Konjščina) Darko Milinković, predsjednik Saveza pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije.

Osim Darka Milinkovića na ocjenjivanju su sa medom učestvovali: Martinjak Nenad; zlatna medalja, Ivan Kožić; zlatna medalja, Vinko Ferenčić; zlatna medalja, Denis Galina; zlatna medalja (medalje su za med od bagrema) i Zdravko Crneković za med od kestena brončana medalja.

Opet se ponovio uspjeh zagorskih pčelara sa bagremovim medom, te se potvrdila kvaliteta koja dolazi iz Krapinsko-zagorske županije.