Zagorje
Bajka na dlanu

Obilježena je 60-ta obljetnica rada Muzeja „Staro selo“

Datum objave: 10. listopada 2013.

 

Kao krunu događanja obilježilo je otvorenje izložbe/radionice Majstore, izradite mi češalj od roževine nastale u suradnji Centra za tradicijske obrte i vještine Muzeja „Staro selo“ Kumrovec i posljednjeg majstora češljara u Hrvatskoj, Antuna Penezeća rodom iz Gornjeg Škrnika (nedaleko Kumrovca).

KUD Horvatska iz Velike Horvatske (Općina Desinić) i vokalna skupina Rusalke iz Kutine dale su posebnu svečarsku notu ovom radnom obilježavanju 60.rođendana Muzeja „Staro selo“ Kumrovec.

U prigodnom govoru načelnik Općine Kumrovec g. Ulama pozvao se na dobru suradnju MHZ- Muzeja „Staro selo“ Kumrovec u realizaciji projekata od zajedničkog interesa, dok je potpredsjednik OK KZŽ, predsjednik Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta a ujedno i potpredsjednik odbora za tradicijske i umjetničke obrte pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, g. Varga govorio o suradnji Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, Centra za tradicijske obrte i vještine, dosadašnjim i budućim zajedničkim projektima.

Predsjednik Odbora za tradicijske i umjetničke obrte Hrvatske obrtničke komore, g. Vrbanus onim što je vidio na prostoru Muzeja „Staro selo“ Kumrovec izrazio je svoje divljenje. Otvarajući češljarsku radionicu Majstore, izradite mi češalj od roževine naglasio je: Ovo što sam vidio ovdje, kako se brine o održanju tradicijskih obrta, znanja i vještina danas u 21.st. u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec nisam nigdje uočio. Ovdje je sve u znaku održivog razvoja tradicijskih obrta.

Voditeljica Muzeja „Staro selo“ Kumrovec osvrnula se na razvoj muzeja od malog memorijalnog muzeja do muzeja na otvorenom „Staro selo“ Kumrovec i prvom marketinškom planu pod nazivom Projekt marketing koncepcije daljnjeg razvoja Muzeja „Staro selo“ Kumrovec nastalom daleke 1991.g. Autori projekta bili su: Vesna Jurić Bulatovi. Branka Šprem Lovrić, Dunja Bledšnajder (Šarić), Ivan Broz. Mladen Nakić. Već tada, autori projekta govoreći o tradicijskim obrtima naglasili su: Tjedan starih obrta ne samo da bi u Kumrovec privukao veći broj posjetitelja, već bi trebao postati osnovom okupljanja stručnjaka koji se profesionalno bave obrtima, znanjima i vještinama. Ova djelatnost bi trebala obogatiti ne samo rad struke, već i omogućiti kvalitetniju i bogatiju domaću i inozemnu suradnju te tako iskoristiti fenomen javljanja pojačanog interesa za tradicionalne vrijednosti.

Pomoćnica ministrice kulture RH, mr. sc. Vesna Jurić Bulatović osvrnuvši se na šezdesetu obljetnicu rada Muzeja „Staro selo“ Kumrovec podsjetila je sve prisutne na riječi dr. Petera van Menscha, višeg predavača teorije muzeologije na Reinwart Akademiji u Amsterdamu koji je prilikom posjete Muzeju „Staro selo“ Kumrovec 25. rujna 1993. naglasio: S muzeološkog gledišta, Kumrovec je jedan od najzanimljivijih muzeja na otvorenom, sela – muzeja u Europi. Postoji dinamična veza „Starog sela“ kao muzeja i sela koje živi oko lokaliteta. Kao takav on je primjer kompromisa između tradicionalnih koncepata sela – muzeja i decentraliziranog koncepta muzeja. Daljnji razvoj ove kvalitete zahtjeva pažljivo planirane i snažnu suradnju između muzeja i lokalnih vlasti. Ne smije se zanemariti odgojno – obrazovni potencijal integracije prošlog i sadašnjeg. Kumrovec je više od muzeja na otvorenom.

Može se reći, naglasila je pomoćnica ministrice kulture RH, mr. sc. Vesna Jurić Bulatović, da samo sinergijom muzeja, lokalne i regionalne samouprave uz podršku resornih ministarstava i EU fondova Muzej „Staro selo“ Kumrovec na kulturno – turističkoj karti Europske unije ostat će i bit će prepoznat a upravo u tom smjeru već godinama gradi svoje sutra.

Župan Krapinsko – zagorske županije g. Kolar čestitao je 60. rođendana Muzeju „Staro selo“ Kumrovec sa željom da i dalje svojim radom pronosi glas o Krapinsko – zagorskoj županiji, njenim prirodnim i kulturno – turističkim resursima, jer zajedno i nadalje bit će bajka na dlanu..