Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 30. rujna 2013.

Ususret usvajanju novog Zakona o savjetima mladih na svojoj šestoj sjednici Savjet mladih Krapinsko – zagorske županije ugostio je gospodina Antu Martića, načelnika sektora za mlade Ministarstva socijalne politike i mladih.

Osim predstavnika resornog ministarstva na sjednici su uz članove Savjeta mladih Krapinsko – zagorske županije sudjelovali i predstavnici općinskih i gradskih savjeta mladih iz Krapinsko – zagorske županije te zamjenica župana za društvene djelatnosti, mr.sc. Jasna Petek.

Sjednica otvorenog karaktera posvećena je promjenama u djelokrugu i načinu rada Savjeta mladih. Pri tome je gospodin Martić detaljno predstavio promjene ali i upozorio na probleme u radu savjeta mladih zbog kojih je do promjena prvotno i došlo. Sjednica je omogućila razmjenu iskustva i viđenja uloge savjeta mladih s pozicije ministarstva, županije te članova savjeta mladih.

U svom izlaganu gospodin Martić zaključio je kako su savjeti mladih prilika za afirmaciju mladih i njihovu aktivnu participaciju u društvu. Naglasio je i na problem „etiketiranosti“ članova savjeta mladih od strane zajednice i vršnjaka do kojeg dolazi zbog nepoznavanja karaktera institucije savjeta i poistovjećivanja istog sa poligonom za mlade političare. Rad Savjeta mladih Krapinsko – zagorske županije gospodin Martić istaknuo je kao poželjan primjer dobre prakse.

Zamjenica župana, mr.sc. Jasna Petek ocijenila je suradnju Savjeta mladih sa županijskom skupštinom i ostalim službama Krapinsko – zagorske županije veoma pozitivnom i primjerom lokalnim savjetima. U nastavku je ukazala na problem nejednake aktivnosti mladih na području županije te nedovoljnu informiranost o građanskom društvu.

Vedran Bukvić, predsjednik Savjeta mladih Krapinsko – zagorske županije, upozorio je kako su se jedino Savjet mladih grada Krapine i Savjet mladih općine Krapinske Toplice odazvali pozivu na otvorenu sjednicu. S druge strane još je alarmantnije što 25 od 33 jedinice lokalne samouprave u Krapinsko – zagorskoj županiji uopće nemaju konstituiran savjet mladih iako je to predviđeno postojećim Zakonom o savjetima mladih. Naglasio je kako se time mladima oduzima predviđena uloga ravnopravnog sudionika u društvenom životu zajednice, a još važnije njihove ideje ostaju neiskorištene u svrhu razvoja.