Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 11. rujna 2013.

U organizaciji Zagorske razvojne agencije, Krapinsko-zagorske županije te uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Francuskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj jučer je u Svetom Križu Začretju održan prvi dan radionica o primjerima dobre prakse, odnosno francuskim iskustvima u korištenju sredstava iz fondova EU. Radionica je započela ohrabrujućim riječima francuske veleposlanice u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Michele Boccoz koja je izrazila nadu i želju za daljnjom suradnjom u vidu konkretnih partnerstava i pripreme zajedničkih projekata. U svojem je uvodnom govoru župan Željko Kolar naglasio potrebu dobre informiranosti i znanja o pripremi i provedbi projekata, te dodao kako je nužno imati pripremljen projekt, pa čekati natječaj, a ne obrnuto. Predstavnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Ana Odak upoznala je prisutne s institucionalnim okvirom provedbe kohezijske politike te podsjetila na web stranicu www.strukturnifondovi.hr koja daje sveobuhvatne informacije i savjete.

U poslijepodnevnom dijelu radionice predavanja su održali Pierre Pelan i Jean-Marie Mizzon koji imaju više od 20 godina praktičnog iskustva u pripremi i provedbi projekata financiranih fondovima Europske unije. Oni su prenijeli svoja iskustva formiranja projektne ideje i koracima nužnim tijekom pripreme infrastrukturnih projekata u jedinicama lokalne i regionalne samouprave te istaknuli važnost razvojnih agencija u informiranju ciljnih skupina, ali i pripremi projekata.

Današnji program obuhvaća konkretne primjere francuskih projekata u različitim sektorima – poput gradnje prometnica, dječjeg vrtića, potpore lokalnom poduzetništvu, uključujući informacije o značajkama pojedinih uspješno provedenih projekata, prijaviteljima i korisnicima te izvorima financiranja.