Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 3. rujna 2013.

Marseille – interdisciplinarna konferencija u sklopu projekta „Europska prijestolnica kulture“

 

Od 17. do 18. listopada 2013. u južnofrancuskom gradu Marseilleu, Europskoj prijestolnici kulture za ovu godinu, uz slovačke Košice, održati će se 7. interdisciplinarna konferencija međunarodne Sveučilišne mreže Europskih prijestolnica kulture.

Sudionici će održati brojna izlaganja i rasprave o temama kao što su multikulturalizam, urbani identiteti, kulturna raznolikost, nasljeđe gradova koji su već nosili titulu EPK, kultura u kontekstu javnih prostora i urbanog razvoja, itd.

Više o programu konferencije i prijavama možete pročitati na sljedećem linku: http://www.uneecc.org/htmls/seventh_interdisciplinary_conference_of_the_university_network_of_the_european_capitals_of_culture.html .

Također, podsjećamo da su Ministri kulture zemalja članica EU-a postigli u svibnju ove godine suglasnost oko redoslijeda zemalja koje će u razdoblju 2020-2033. davati prijestolnice kulture, a Hrvatska je na redu upravo 2020. godine. Na sastanku je kao promatračica sudjelovala i hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, kasnije najavivši da će ove jeseni biti organiziran i nacionalni natječaj za izbor Europske prijestolnice kulture.

Projekt Europske prijestolnice kulture pokrenut je 1985. godine, a od 2011. za nositelje te titule biraju se dva grada iz dvije različite zemlje članice. Na razini EU-a se utvrđuje redoslijed zemalja za 13-godišnje razdoblje, a zemlje onda organiziraju izbor grada i moraju najmanje šest godina unaprijed objaviti poziv za natječaj.

Obavijesti vezane za nacionalni natječaj za EPK moći ćete prati na stranicama Ministarstva kulture RH:

http://www.min-kulture.hr/default.aspx