Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 11. lipnja 2013.

Tijekom 2012. godine na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava krapinsko-zagorska ukupno je evidentirano 32 kaznena djela u kojima se kao predmet otuđenja pojavljuje bicikl. U 6 slučajeva radilo se o kaznenom djelu krađe, kada su otuđeni bicikli čija je materijalna vrijednost veća od 1000 kuna; u 25 slučajeva radilo se o otuđenju bicikla čija je vrijednost manja od 1000 kuna, tzv. kazneno djelo sitne krađe za koje se progon pokreće privatnom tužbom, te je zabilježeno i jedno kazneno djelo teške krađe provaljivanjem, gdje su, između ostalog, otuđena i dva bicikla.

U prvih četiri mjeseca 2013. godine ukupno je zabilježeno sedam kaznenih djela gdje se kao predmet otuđenja pojavljuje bicikl – šest kaznenih djela krađe manje materijalne vrijednosti i jedno kazneno djelo teška krađa provaljivanjem kojom prilikom je otuđen i bicikl.

Analizirajući kaznena djela u kojima su otuđeni bicikli tijekom 2012. godine i prva četiri mjeseca 2013. godine uočeno je da se uglavnom otuđuju bicikli koji nisu zaštićeni od krađa, znači nezaključani bicikli na otvorenim prostorima, ispred ugostiteljskih objekata, te škola, iz nezaključanih haustora i gospodarskih objekata, garaža i podruma.

Što se tiče prometnih nesreće tijekom 2012. godine na području Policijske uprave krapinsko-zagorske ukupno je zabilježeno 24 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti (devet ih je uzrokovano od strane biciklista, a u ostalih 15 slučajeva biciklisti se pojavljuju kao oštećene osobe (oduzimanje prednosti od strane motornih vozila, neoprezno pretjecanje od strane osobnih ili teretnih automobila, naleti motornih vozila na bicikliste…). U tim prilikama 17 biciklista zadobilo je tjelesne ozljede, a sedam biciklista teške tjelesne ozljede.

U prva četiri mjeseca 2013. godine zabilježeno je ukupno tri prometne nesreće u kojima su sudjelovali biciklisti. Sve tri prometne nesreće uzrokovali su biciklisti, a u tim događajima jedan je biciklist zadobio teške tjelesne ozljede, a jedan tjelesne ozljede.

Stoga, u namjeri smanjenja broja kaznenih djela imovinskog karaktera u kojima se kao predmet otuđenja pojavljuje bicikl, odnosno smanjenja broja prometnih nesreća u kojima sudjeluju biciklisti Policijska uprava krapinsko-zagorska u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom započinje provedbu preventivne aktivnosti “BICIKLIRAJMO SIGURNO”.

Glavni ciljevi preventive aktivnosti su:

– besplatna i za građane dobrovoljna evidencija bicikla u cilju lakšeg pronalaska bicikla u slučaju otuđenja,

– smanjiti pojavne oblike krađa bicikla,

– edukacija građana o mjerama koje mogu poduzeti kako ne bi bili žrtve krađa bicikla,

– edukacija građana o sigurnom sudjelovanju biciklista u prometu.

Evidenciji bicikla mogu pristupiti svi građani Krapinsko-zagorske županije,

(djeca mlađa od 16 godina u pratnji roditelja) a za evidenciju bicikla potrebno je imati:

– osobnu iskaznicu,

– račun o kupovini bicikla (ukoliko ga imate) i

– tehnički ispravan bicikl.

Tijekom evidencije vlasnici bicikla popunjavaju evidencijski listić s podacima o vlasniku i biciklu. Ujedno dobivaju naljepnicu za bicikl s evidencijskim brojem koji se stavlja na ramu bicikla te letak sa savjetima o zaštiti bicikla od krađa i savjetima o sigurnom sudjelovanju u prometu tijekom vožnje na biciklu.

Događaji evidencije bicikala provoditi će se tijekom javnih događaja na kojima se okupljaju biciklisti, u suradnji s članovima biciklističkih klubova, udrugama građana, te odgojno-obrazovnih institucijama.

Ovim putem najavljujemo da će policijski službenici prve evidencije biciklista provoditi dana 12. lipnja 2013. godine u vremenu od 17 do 20 sati u Krapini, u Parku Matice Hrvatske.

Građani će imati priliku evidentirati svoje bicikle i u ostalim gradovima i općinama na području županije, a točno vrijeme i mjesto biti će objavljeno naknadno putem javnih medija i web. stranice Policijske uprave Krapinsko-zagorske. Ukoliko građani nisu u mogućnosti pristupiti evidenciji bicikla u vrijeme organiziranih i najavljenih aktivnosti, isto mogu učiniti i u policijskim postajama nadležnim prema mjestu stanovanja radnim danom od 8 do 14 sati.

Stoga pozivamo građane da sa svojim biciklima dođu na navedene lokacije kako bi evidentirali svoje bicikle i na taj način poduzmu prve korake u prevenciji krađa njihovih bicikala, a savjete za povećanje njihove osobne sigurnosti i sigurnosti njihovih bicikala dobiti će tijekom same evidencije bicikla.

Izvor: Policijska uprava krapinsko-zagorska