Zagorje
Bajka na dlanu

Uručeni vrijednosni kuponi za sufinanciranje korištenja OIE

Datum objave: 29. svibnja 2013.

Nakon provedenog Natječaja za javno prikupljanje prijava za neposredno sudjelovanje Krapinsko-zagorske županije u sufinanciranju korištenja obnovljivih izvora energije kod fizičkih osoba u KZŽ za 2013. godinu, Povjerenstvo je donijelo odluku o odabiru 48 novih korisnika kojima će se sufinancirati oprema veće energetske učinkovitosti. Točnije riječ je o 31 korisniku solarnih kolektorskih sustava, jednom korisniku fotonaponskog otočnog sustava, pet korisnika kotlova na pelete, 10 korisnika pirolitičkih kotlova te jednom korisniku dizalice topline.

Sukladno Natječaju, odobreno je sufinanciranje troškova opreme i ugradnje u visini od 57% vrijednosti sustava, odnosno najviše do 17.100,00 kn (s PDV-om) po kućanstvu. Jedino za korisnike koji dolaze iz Krapine, Kraljevca na Sutli te Novog Golubovca iznos sufinanciranja je nešto manji, dakle 48,5%, odnosno najviše do 14.550,00 kuna jer spomenute jedinice lokalne samouprave nisu sa Županijom potpisale Ugovor o sufinanciranju.

Županica Borovčak najavila je da Županija i dalje nastavlja s natječajima za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije kod fizičkih osoba te je pozvale sve zainteresirane za uštedu energije kroz korištenje obnovljivih izvora energije da se jave na sljedeće natječaje. Zamjenik županice Anđelko Ferek-Jambrek naglasio je da je do sad od 2009. godine isplaćeno subvencija u visini od 2,4 milijuna kuna, a ukupno je dosad odobreno 249 zahtjeva korisnika čime se i indirektno potiče gospodarstvo u našoj županiji.

Podsjetimo, ove godine provedbom natječaja planira se obuhvatiti do 100 kućanstava u koja će se ugraditi solarni kolektorski sustavi za pripremu potrošne tople vode i grijanje, geotermalne dizalice topline za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode, fotonaponski otočni sustavi, kotlovi na palete za grijanje i pripremu potrošne tople vode te pirolitički kotlovi za ogrjevno drvo za grijanje i pripremu potrošne tople vode.

Svi korisnici kojima su odobrena sredstva u ovom krugu natječaja mogu podići svoje vrijednosne kupone u Upravnom odjelu KZŽ za gospodarstvo i financije (Krapina, Magistratska 1/III. kat) radnim danom od 7 do 15 sati.