Zagorje
Bajka na dlanu

Forum „Usklađivanje vještina za podržavanje razvoja karijere“

Datum objave: 23. svibnja 2013.

Nosioc projekta čija je vrijednost 206.758,22€ je Ekonomski institut Maribor – Centar za razvoj ljudskih potencijala. Ostali projektni partneri su Štajerska gospodarska zbornica, Savez samostalnih sindikata Slovenije – regionalna organizacija Podravje i Koroška, BAB iz Austrije te zaklada FLORIDA iz Španjolske. Hrvatski suradnici na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje i Obrtnička komora KZŽ. Projektne aktivnosti započele su 01. veljače 2013. godine, a trajati će dvanaest mjeseci.

Cilj projekta je prikupiti primjere konkretnih mjera podrške za razvoj strategija u svrhu poboljšanja usklađenosti ponude i potražnje znanja i vještina na tržištu rada, te jačanja sposobnosti tvrtki za provedbu i poboljšanje procesa razvoja karijere.

U sklopu projekta 22. svibnja 2013. godine u prostorijama HGK ŽK Krapina se održao nacionalni Forum na kojem se uz pomoć aktivnog sudjelovanja dionika, potaknula rasprava, razmjena informacija i iskustva koji se odnose na tržište rada. Na Forumu su sudjelovati predstavnici HGK, HZZ PU Krapina, OK KZŽ, Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina, Obiteljskog centra KZŽ, te ostali važni akteri na tržištu rada. Također, predstavnici tvrtki Valoviti papir Dunapack d.o.o. i Vetropack straža d.d. iznijeli su primjere dobre prakse svojih tvrtki vezano uz razvoj karijere i cjeloživotnog učenja.

Kako u Hrvatskoj tako i u EU javlja se problem da ponuda radne snage često ne zadovoljava potrebe gospodarstva, stoga je potrebno formirati mrežu stručnih ljudi povezanih s tržištem rada kako bi se razmijenila znanja, iskustva te primjeri dobre prakse, odnosno kako bi se međusobnom suradnjom pristupilo rješavanju barem dijela ovog problema neusklađenosti.

Također bitno je povećati svijest o važnosti cjeloživotnog obrazovanja, kako kod nezaposlenih tako i kod zaposlenih, jer je znanje u današnjim uvjetima jedan od ključnih pokretača gospodarskog razvoja. Efikasno posredovanje pri traženju zaposlenja, poboljšan sustav obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja, odnosno cjeloživotnog obrazovanja učinit će tržište rada fleksibilnijim i konkurentnijim.

Razmjena znanja, iskustva i primjera dobre prakse ovog projekta, vrši se i putem web stranice projekta www.effect-project.eu, E-foruma te putem newslettera. Temeljem uzajamnog učenja, izraditi će se i vodič koji će biti na pomoć tvrtkama te institucijama.