Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 10. travnja 2013.

Naime na području Krapinsko-zagorske županije od jeseni 2006. godine se provodi znanstveno stručni program “Zaštita i revitalizacija autohtonih sorata vinove loze Hrvatskog zagorja”. Cilj samoga projekta, koji je planiran na deset godina u 2 faze, jest pronaći, identificirati i kolekcionirati autohtone sorte te uspostaviti mjere njihovog spašavanja i potpune gospodarske revitalizacije.

Prva faza koja je završila 2011. godine dovela je do niza zanimljivih rezultata koji uključuju autohtone sorte Stare krapinske beline, Beline začretske, Mirkovače, Smudne beline, Zagorskog divjaka,Starohrvatske črnine do Sokola. Ono što je važno jest da su istraživanja pokazala da je Stara krapinska belina roditelj više od sedamdeset sorata, te zajedno sa sortom Pinot jedan od roditelja sorte Chardonnay. Također čak postoje naznake da je Belina začretska bliski srodnik Stare krapinske beline odnosno da je roditelj Krapinskoj belini. Na taj bi način mogli ovu sortu, roditelja svjetski poznatog Chardonnaya smatrati hrvatskom autohtonom sortom, što je vrlo zanimljivo za stručnu, ali i širu svjetsku javnost.

Drugom fazom projekta predviđena je znanstvena i stručna evaluacija svih pronađenih i kolekcioniranih sorta vinove loze Hrvatskog zagorja te utvrđivanje gospodarskih karakteristika sorta, njihov proizvodni potencijal i stvaranje uvjeta za sustavnu gospodarsku revitalizaciju.

Prvim ugovorom koji je županica danas potpisala s predstavnicima Agronomskog fakulteta i Trgocentra utvrđen je zajednički interes da se u okviru II. faze ovog projekta pristupi podizanju eksperimentalnog vinograda-matičnog nasada s ciljem stvaranja povoljnih uvjeta za potpunu gospodarsku revitalizaciju najinteresantnijih autohtonih sorata vinove loze Hrvatskog zagorja.

Drugim ugovorom, između Krapinsko-zagorske županije i HGK Županijske komore Krapina utvrđeni su zajednički interesi da se u okviru druge faze tog projekta pristupi marketinškoj promociji rezultata dobivenih provođenjem projekta s ciljem komercijalizacije i implementacije autohtonih sorta i vina u gospodarsku i turističku ponudu Krapinsko-zagorske županije za što će Komora osigurati deset tisuća kuna godišnje tijekom petogodišnjeg razdoblja od 2013. do 2018. godine.