Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 29. ožujka 2013.

Naime HŽ Infrastruktura najavila je ulaganja u modernizaciju postojeće željezničke infrastrukture. Konkretno u tijeku je izrada dokumentacije za projekt Modernizacija i elektrifikacija pruge Zaprešić-Čakovec (R201) na dionici Zaprešić (isključivo)-Zabok (uključivo) koja uključuje i rekonstrukciju željezničkog čvorišta Zabok čime će se uvelike podići kvaliteta života stanovnika Krapinsko-zagorske županije.

Osim modernizacije postojećih pruga, aktualna tema je i gradnja a ogranka X. paneuropskog željezničkog koridora koji bi se trebao pružati od Maribora, preko Krapine do Zagreba te njegovo uključivanje u mrežu europskih koridora čime bi se otvorile nove mogućnosti za snažniju prometnu afirmaciju Republike Hrvatske u Europskoj uniji, ali i brojne koristi za Hrvatsko zagorje.

S obzirom na to da će navedeni infrastrukturni projekti imati veliki utjecaj i značaj za lokalnu zajednicu, Hrvatsko društvo željezničkih inženjera (HDŽI) organizira panel raspravu s ciljem da sve zainteresirane strane iskažu svoje razvojne planove koji bi trebali biti usklađeni na dobrobit lokalne, regionalne, nacionalne i globalne zajednice. Jedini način za postizanje ovog cilja konstruktivna je rasprava svih zaintetresiranih, stručne javnosti te lokalne i regionalne samouprave.

Planovi HŽ Infrastrukture podudaraju se s planovima Županije glede razvoja željezničke infrastrukture. Od značajnih projekata spomenuta je elektrifikacija pruge od Zaprešića do Zaboka u tri faze te rekonstrukcija zabočkog kolodvora, brza dvokolosiječna pruga Zagreb (Zaprešić) – Pragersko – Beč, kao i projekt integriranog prijevoza putnika.

U svom izlaganju županica Sonja Borovčak naglasila je važnost realizacije projekta integriranog prijevoza koji se u najvećoj mjeri veže uz željeznički promet pa će se i najveći broj prijelaznih terminala nalaziti upravo uz željeznicu. Isto tako, istaknuto je kako se najperspektivnije gospodarske zone razvijaju upravo uz razvijenu željezničku mrežu. Županica je apelirala na mjerodavne da se i pruga Savski Marof – Kumrovec – DG stavi u funkciju kako bi zaživjelo gospodarstvo na tom području.

Najavljeno je kako će se do 2015. godine HŽ Putnički prijevoz opremiti s još 12 dizelskih motornih vlakova, a najveći broj njih bit će namijenjen upravo prometovanju na području Krapinsko-zagorske županije. Riječ je o modernom vlaku kakav zasad na području Hrvatske prometuje samo jedan, i to na relaciji Zagreb – Zabok – Varaždin – Kotoriba