Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 31. siječnja 2013.

Zakon o sanaciji javnih ustanova odgovor je Vlade RH na problem financijskih dugova pojedinih javnih ustanova i pružanje mogućnosti da Vlada RH preuzme vođenje ustanove za vrijeme sanacijskog razdoblja te na najbolji mogući način riješi pitanje njezine nelikvidnosti.

Ukupne obveze Opće bolnice Zabok iznose 36.220.369,22 kuna, od čega su dospjele nepodmirene obveze 28.298.357,61 kuna. Dugovanja Opće bolnice Zabok rezultat su nedostatnog godišnjeg limita Vlade RH za tekuće poslovanje bolnice od njezina osnivanja. Županijski prihodi nedostatni su za podmirenje obaveza bolnice. Proračun Krapinsko-zagorske županije za 2013. godinu iznosi 149.296.785,00 kuna, a obzirom na izvore financiranja, prihode i primitke Proračuna čine:

vlastiti prihodi u iznosu od 52.940.360,00 kuna,

pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije te udio decentralizacije u porezu na dohodak (ukupna decentralizacija) u iznosu od 60.281.045,00 kuna,

pomoći iz proračuna i pomoći iz ostalih subjekata unutar proračuna u iznosu od

36.075.380,00 kuna.

Pomoći su namjenska sredstva, a vlastiti prihodi, koji čine 35,26% ukupnih prihoda Proračuna, raspoređeni su za ispunjenje zakonskih i ugovornih obveza Županije u iznosu od 28.284.200,00 kuna, a preostali iznos vlastitih prihoda raspoređen je Proračunom za projekte, programe odnosno aktivnosti Županije (energetska učinkovitost, strategija ruralnog razvoja, regresiranje kamata u gospodarstvu i poljoprivredi i druge) u okviru njenih nadležnosti kao jedinice područne (regionalne) samouprave.

Krapinsko-zagorska županija odlukom o sanaciji bolnice odriče se svih osnivačkih prava tijekom provedbe sanacije i dvije godine nakon dana stupanja na snagu odluke o završetku sanacije. „Odgovorno smo upravljali bolnicom i to je jedina ustanova u našoj županiji koju treba sanirati, s time da su dugovanja bolnice među najmanjima u okruženju. Sanacijom se ne odričemo bolnice, već želimo svim pacijentima pružiti najbolje zdravstvene usluge, što je svima nama najvažnije.“, istaknula je u županica Sonja Borovčak u svom izlaganju na sjednici Skupštine.