Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 24. siječnja 2013.

Javni poziv za potporu za investicijska ulaganja u poljoprivredi u Krapinsko-zagorskoj županiji bio je raspisan 16.listopada 2012., rok prijave bio je do 16. studenog 2012., a prihvatljiva za Natječaj bila su sljedeća investicijska ulaganja:

izgradnja gnojišta sukladno nitratnoj direktivi;

izgradnja dezinfekcijskih barijera;

opremanje objekata za preradu mlijeka;

opremanje objekata za doradu, preradu, pakiranje i skladištenje voća;

opremanje objekata za doradu, preradu, pakiranje i skladištenje povrća;

opremanje objekata za preradu grožđa, proizvodnju i čuvanje vina;

opremanje objekata za doradu, preradu, pakiranje i skladištenje proizvoda

ekološke poljoprivredne proizvodnje.

Na Javni poziv pristiglo je 18 prijava i sve prijave su predane u roku. Od toga je 13 projekata u skladu sa Pravilnikom za potporu za investicijska ulaganja u poljoprivredi u Krapinsko-zagorskoj županiji, te je prema tome 13 projekata odobreno i ukupan iznos potpore za investicijska ulaganja u poljoprivredi u Krapinsko-zagorskoj županiji iznosi 601.892,43 kune.

Korisnici:

1. OPG Petar Jadek

2. OPG Božidar Domitran

3. Poljoprivredna zadruga Radoboj

4. Srednja škola Bedekovčina

5. Srednja škola Bedekovčina

6. OPG Ankica Vinceljak

7. OPG Robert Zdolc

8. PG- “Trs” vl. Zvonko Sever

9. OPG Mladen Micak

10. Bodren d.o.o.

11. OPG Nikola Grozaj

12. Vu Plavem trnacu d.o.o.

13. Zajednički obrt, trgovina, proizvodnja i usluge Horvatinčić

U listopadu prošle godine (od 23.10. do 23.11.2012.) otvoren je Javni poziv za potporu za poboljšanje ugostiteljskih i turističkih usluga u agroturizmu Krapinsko-zagorske županije, na Natječaj su se mogle prijaviti sljedeće aktivnosti:

dogradnja i/ili adaptacija objekata za pružanje ugostiteljskih usluga u agroturizmu,

opremanje objekata s namjenom pružanja ugostiteljskih usluga u agroturizmu

uređenje turističkih sadržaja za pružanje turističkih usluga u agroturizmu

Na Javni poziv pristiglo je 10 prijava i sve su prijave predane u roku. Odobreno je 7 projekata u ukupnom iznosu od 284.100,00 kuna.

Korisnici:

1. OPG Zdolc Robert

2. Trgovačko društvo Bodren d.o.o.

3. OPG Micak Mladen

4. Trgovačko društvo Bolfan vinski vrh d.o.o

5. OPG Kos Marko

6. Obiteljsko gospodarstvo „KOZJAK“

Trgovačko društvo MI BO Gorup d.o.o.

 

 

Krapinsko-zagorska županija u prošloj godini je u svrhu provođenja mjera ruralnog razvoja objavila 13 javnih poziva i natječaja za razne edukacije u poljoprivredi, promociju i komercijalizaciju tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda, poticanje integrirane i ekološke proizvodnje, poticanje rada poljoprivrednih udruga, za jačanje strojnih prstenova, za potporu pripreme projekata, pa sve do onih za koje su danas potpisani ugovori – investicijska ulaganja u poljoprivredi i potporu za poboljšanje ugostiteljskih i turističkih usluga u agroturizmu.

Za spomenute mjere ruralnog razvoja Krapinsko-zagorska županija ukupno je dodijelila 1.124.000,00 kuna, dok je ukupna vrijednost danas potpisanih ugovora 886.000,00 kuna.

Dakle, ukupno je za mjere ruralnog razvoja Županija dodijelila preko 2 milijuna kuna. “Posebno treba naglasiti kako su sve mjere i procedura dodijeljivanja sredstava usklađene sa Strategijom ruralnog razvoja Krapinsko-zagorske županije te smjernicama Europske unije, a upravo je na taj način sastavljen i proračun za poljoprivredu za 2013. godinu” istaknula je županica Sonja Borovčak.