Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 17. prosinca 2012.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, obraćajući se predstavnicima velikih gradova i gradova sjedišta županija na radnom sastanku „Ususret EU fondovima – izazovi i prilike za gradove“, održanom prije desetak dana istaknuo je -“Investicije su ključ za oporavak gospodarstva i to je ova Vlada prepoznala. Praksa naših prijatelja iz zemalja, novih članica Europske unije, pokazala je da su se u vremenima krize orijentirali na financiranje projekata novcem iz EU fondova. Zašto i mi ne bismo išli tim putem? Jako je važno pripremiti se za 2014. godinu. Tu nam je bitna suradnja s vama, očekujemo i promjenu strukture u vašim gradskim proračunima, računamo na jaču razvojnu komponentu. Početkom 2013. krenut ćemo po Hrvatskoj kako bismo identificirali probleme i potencijale razvoja, u taj će projekt biti uključene sve državne institucije, sva ministarstva i agencije. Posebno nas zanima mogućnost novih projekata u jedinicama lokalne i područne samouprave i kako država može pomoći u njihovoj realizaciji. Kao što će država jačati svoj kadrovski kapacitet na pripremama projekata za EU, i vi razmislite o angažiranju ljudi koji bi mogli preuzeti taj posao. Sad je krajnje vrijeme za to.“

„EU fondovi su velika prilika i ogroman izazov, oni su prilika da zemlju promijenimo nabolje“ – istaknuo je dr.sc. Jakša Puljiz, zamjenik ministra informirajući o mogućnostima koje se pružaju gradovima. O pripremama Republike Hrvatske za korištenje EU fondova govorili su Matija Derk, pomoćnik ministra i Helga Bubanović Devčić, pomoćnica ministra, dok je Venko Ćurlin, pomoćnik ministra prezentirao kako resorno ministarstvo podržava pripremu strateških projekata regionalnoga razvoja.

Kad je riječ o financiranju iz fondova EU u razdoblju od 2014.-2020., jedanaest je tematskih ciljeva , pa koristimo prigodu podsjetiti na njih – to je jačanje istraživanja, tehnološkog razvoja i inovacija, zatim povećanje pristupa, korištenja i kvalitete informacijskih i komunikacijskih tehnologija, povećanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, poljoprivrednog sektora, te ribarskog i akvakulturnog sektora, zatim podupiranje prijelaza na niskougljično gospodarstvo u svim sektorima, promicanje prilagodbe na klimatske promjene, prevencija i upravljanje rizikom, zaštita okoliša i promicanje učinkovitosti resursa, potom promicanje održivog transporta i otklanjanje čepova u ključnim mrežnim infrastrukturama, promicanje zapošljavanja i podupiranje mobilnosti radne snage te promicanje socijalne uključenosti i borba protiv siromaštva, zatim ulaganje u obrazovanje, vještine i cjeloživotno učenje te jačanje institucionalnih kapaciteta i učinkovite javne uprave.

U privitku možete pogledati neke od prezentacija sa spomenutog skupa.

(Izvor MRRFEU)