Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 17. prosinca 2012.

EURES je mreža javnih zavoda za zapošljavanje u partnerstvu s Europskom komisijom, pokrenuta 1993. godine i instrument je poboljšanja mobilnosti, odnosno prostorne i profesionalne pokretljivosti radne snage na europskom tržištu rada. Svrha je EURESA pružanje informacija, savjetovanja i usluga posredovanja ( tzv. job-matching) kako za poslodavce tako i tražiteljima zaposlenja, ali i svim građanima koji smatraju da im može doprinijeti princip slobodnog kretanja ljudi.

U europskim prekograničnim regijama, EURES ima važnu ulogu u pružanju informacija i pomoći u rješavanju svih vrsta problema vezano uz prekogranično putovanje na posao s kojim se mogu susresti radnici i poslodavci.

Više od 850 EURES savjetnika na dnevnoj bazi u kontaktu je s poslodavcima i tražiteljima zaposlenja širom Europe. EURES savjetnici su trenirani specijalisti koji pružaju tri osnovne EURES usluge: informacije, usmjeravanje i posredovanje kako tražiteljima zaposlenja, tako i poslodavcima zainteresiranim za europsko tržište rada. Razvili su specijalizirano znanje o praktičnim, pravnim i administrativnim pretpostavkama vezanim uz mobilnost na nacionalnom i međudržavnom stupnju, te rade unutar javnog zavoda za zapošljavanje svake zemlje članice ili unutar drugih partnerskih organizacija u EURES mreži.

Ciljevi EURES-a su za tražitelje zaposlenja i poslodavce promovirat razvoj jedinstvenog europskog tržišta rada otvorenog svim radnicima zemalja članica EU-a, međudržavnu, međuregionalnu i međugraničnu razmjenu slobodnih radnih mjesta i prijava za zapošljavanjem, kao i transparentnost i razmjenu informacija o pojedinim nacionalnim/regionalnim tržištima rada, uvjetima života, obrazovanju, te metodologiji i indikatorima na statističkom stupnju.  

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju Hrvatski zavod za zapošljavanje postat će dio europske mreže javnih službi za zapošljavanje (EURES) i hrvatskim građanima biti će dostupna usluga posredovanja pri zapošljavanju u drugim članicama Europske unije.