Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 22. studenoga 2012.

Koristimo priliku da još jednom podsjetimo kako je EU ujedno pokrenula i natječaj u crtanju i pisanju za mlade u dobi od 8 do 24 godina, a četvero pobjednika bit će pozvano u Oslo na svečanu dodjelu Nobelove nagrade za mir za 2012. godinu.

„Mir, Europa, budućnost: što mir u Europi znači za tebe?” To pitanje postavljeno je mladim ljudima od 8 do 24 godine iz zemalja članica EU-a, Hrvatske (zemlje pristupnice) i zemalja kandidata. Djeca od 8 do 12 godina trebala bi odgovoriti crtežom, a mladi od 13 do 24 godine kratkim tekstom od najviše 120 slovnih znakova, na bilo kojem od 23 službena jezika EU-a.

Natjecanje je otvoreno do 25. studenog. Europski forum mladih kao suorganizator natječaja načinit će uži odabir od 16 radova za svaku dobnu skupinu (8-12, 13-17 i 18-24 godine). Žiri će odabrati tri pobjednika (po jednog iz svake skupine) koji će putovati u Oslo.

Šesnaest radova iz užeg izbora iz kategorije od 18 do 24 godine bit će objavljeno na Facebooku gdje će za njih moći glasovati javnost. Kandidat s najviše glasova također će biti pozvan u Oslo. Taj će pobjednik ujedno biti pozvan i u Strasbourg na posebno događanje povodom Nobelove nagrade 12. prosinca, zajedno s još devetero najbolje plasiranih.

Imena pobjednika bit će objavljena u tjednu koji počinje 3. prosinca. Pobjednici će prisustvovati službenoj svečanosti 10. prosinca, kao i koncertu povodom Nobelove nagrade za mir 11. prosinca ove godine

Sudionici mogu prijaviti radove na: www.peaceuropefuture.eu.