Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 5. listopada 2012.

„Ulaskom u Uniju i pristupom strukturnim fondovima dostupna će sredstva biti oko 8 puta veća nego je to u okviru programa IPA, a to je strašan izazov“ – rekao je na jučerašnjoj prezentaciji zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakša Puljiz. Ponovio je važnost pravodobne pripreme projekata, uključujući one koje se odnose na gospodarenje otpadom i gospodarenje vodama te napomenuo da se dovršetak izrade Operativnog programa za iduće financijsko razdoblje od 2014. do 2020. očekuje do početka iduće godine i podsjetio da je riječ o javnom dokumentu koji mora prepoznati potrebe koje su usklađene s europskim prioritetima i koji je – što je posebno naglašeno – participativan, odnosno na njegove elemente mogu utjecati svi svojim prihvatljivim i opravdanim prijedlozima.

 

„Vrijeme je da Hrvatska bude ambiciozna, da iskoristi vrijeme. Iskustvo u pripremi i provedbi projekata u okviru dosad raspoloživih fondova neprocjenjivo je, a sada je potrebno mobilizirati sve raspoložive resurse“ – riječi su šefa Delegacije EU u RH Paula Vandorena.

 

Jučer je ujedno svečano potpisan Sporazum o provedbi Operacije „Priprema projekata za sufinanciranje sredstvima Strukturnih fondova EU u svrhu zaštite vodnih resursa Hrvatske kroz poboljšanje sustava vodoopskrbe i integriranih sustava upravljanja otpadnim vodama“. Ukupna mu je vrijednost 7,400.000 eura kojim će ukupno 16 krajnjih korisnika – gradova i općina te komunalnih poduzeća – moći izraditi sve studije i dokumentaciju neophodnu za ove investicije koje će u konačnici ukupno vrijediti oko 300 milijuna eura.

 

Važno je napomenuti da se u svrhu korištenja strukturnih fondova EU pripremaju daljnji projekti i u području gospodarenja otpadom, među kojima je i Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica (Sjeverozapadna Hrvatska).