Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 5. listopada 2012.

Ova aktivnost osmišljena je za polaznike programa osposobljavanja koje se održavaju u sklopu istog projekta, a imaju za cilj poticati poduzetništvo i poduzetnosti kod mladih osoba. Ovaj susret je drugi u nizu od 4 ovakva susreta/primjera dobre prakse na kojima sudionici imaju mogućnost upoznati poduzeće, prije svega s kakvim izazovima, odlukama i preprekama se poduzeće susretalo kod pokretanja i razvoja poduzeća. Također, sudionici imaju priliku surađivati s ostalim sudionicima osposobljavanja iz Slovenije i Hrvatske s ciljem jačanja prekograničnog među-poduzetničkog sudjelovanja s prijenosom znanja i iskustava na području razvoja poduzetničkih pothvata, te razvoja poduzetnosti i karijere.

 

U posjetu je sudjelovalo ukupno 30-ak mladih, nezaposlenih osoba iz Slovenije i 20-ak mladih iz Hrvatske s područja Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije. Nakon uvodnog dijela i razgledavanja poslovnog prostora Presečki Grupe, polaznici su, podijeljeni u 5 radnih grupa, tematski razrađivali životni put poduzeća na primjeru Presečki Grupe. Svaka grupa, prema zadatku, usmjerila se na pojedini segment životnog ciklusa tvrtke i iz perspektive mlade osobe koja ulazi na tržište rada, analizirala vanjske i unutarnje prijetnje razvoja poduzeća. Kombinirajući slovenska i hrvatska iskustva te trenutno stanje na regionalnom, nacionalnom i europskom tržištu, sudionici su predstavili svoja znanja koja su sakupili u dosadašnjem programu obrazovanja u sklopu projekta POM.

 

 

 

Projekt „Mreža za razvoj poduzetnosti mladih – POM“ provodi se u okviru Operativnog programa prekogranične suradnje IPA Slovenija-Hrvatska 2007-2013. i financiran je sredstvima EU. Vodeći partner projekta POM je Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti PRIZMA, ustanova iz Maribora, a partneri na projektu su Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (OS Maribor, OS Celje, OS Ptuj, OS Sevnica), Hrvatski zavod za zapošljavanje PS Krapina, PS Čakovec, PS Varaždin i Zagorska razvojna agencija d.o.o.

Cilj projekta je ostvariti uspostavu potpornog mehanizma za podizanje poduzetnosti i prekograničnog sudjelovanja mladih nezaposlenih osoba do 30 godina starosti, a što će pridonijeti većem gospodarskom rastu i konkurentnosti s obje strane granice.

 

Više o projektu i aktivnostima projekta te mogućnostima uključivanja u projekt možete pronaći u HZZ Područni ured Krapina i Zagorskoj razvojnoj agenciji d.o.o. i na

http://www.ipa-pom.eu/hr