Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 1. listopada 2012.

Sudjelovalo je 120 stručnjaka iz 30 država koji su zajedno s predavačima iz Hrvatske razmjenjivali iskustva i ideje za promicanje pokreta „Gradovi – prijatelji djece“, kojem se u Hrvatskoj već pridružilo 34 gradova i općina. Teme zagrebačke Konferencije bile su dječja igra, Konvencija UN-a o pravima djeteta, zdravlje i međugeneracijska solidarnost.

Županica Sonja Borovčak, ujedno i predsjednica Društva „Naša djeca“ Zabok, u okviru teme posvećene dječjoj igri predstavila je projekt „Poboljšajmo parkove u gradu“, kao primjer dobre prakse suradnje udruge, lokalne zajednice i grada Zaboka koji zajedničkim snagama stvaraju sredinu po mjeri djece.

Objavljena publikacija s porukama i mišljenjima djece

Savez društava Naša djeca Hrvatske u suradnji s lokalnim Društvima, Dječjim forumima i Dječjim gradskim i općinskim vijećima prikupio je više od 500 poruka djece iz cijele Hrvatske o dječjim pravima, igri, zdravlju i međugeneracijskom razvoju te ih objavio u publikaciji na engleskom i hrvatskom jeziku.

Konferencija „Dijete u gradu“ je nadahnjujući europski pokret kojim se promiče provođenje UN-ove Konvencije o pravima djeteta na lokalnoj razini. Konferencija se organizira svake dvije godine, a Zagreb je zahvaljujući visokoj razini skrbi za djecu te prepoznatljivosti nacionalnih programa gradova prijatelja djece dobio priliku biti domaćin tog međunarodnog skupa.