Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 1. listopada 2012.

Već 22 godine zaredom, u Hrvatskoj i u svijetu, 1. listopada obilježava se kao Međunarodni dan starijih osoba.

Rezolucijom Ujedinjenih naroda, broj 45/106, Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine proglasila je 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba, želeći na taj način naglasiti da su starije osobe važni članovi svakog društva i ukazati na važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi, njihovim intelektualnim i fizičkim mogućnostima.

Briga o starijima nije samo obveza obitelji, već cjelokupnog društva koje mora iskoristiti sve raspoložive resurse, osobito potencijale civilnog društva, kako bi se osigurali razni programi koji starijim osobama omogućuju aktivno društveno sudjelovanje, samoispunjenje i neovisnost. S druge strane, nužno je razviti oblike pomoći i podrške obiteljima koje same brinu o svojim starijim i nemoćnim članovima i tako omogućuju svojim najmilijima ostanak u njihovom domu.

Međunarodni dan starijih osoba još je jedna prilika da se prisjetimo doprinosa starijih osoba u izgradnji suvremenog društva, njihovog znanja i mudrosti koje nam prenose.

Obzirom da su briga o starijim osobama i mentalno zdravlje među glavnim javnozdravstvenim prioritetima Krapinsko-zagorske županije, a 2012. god. Europska je godina aktivnog starenja, u mjesecu listopadu, kada obilježavamo Međunarodni dan starijih osoba (1. listopada) i Svjetski dan mentalnog zdravlja (10. listopada) Krapinsko-zagorska županija, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo KZŽ i Obiteljskim centrom KZŽ, obilježiti će ova dva važna datuma organizacijom Stručnog skupa „Mentalno zdravlje starijih osoba“, koji će se održati 3. listopada 2012. god. u Pučkom otvorenom učilištu Krapina (Šetalište Hrvatskog narodnog preporoda 13) s početkom u 10,00 sati.

Svrha je ovog skupa podizanja svijesti javnosti o psihosocijalnim aspektima starenja, promoviranja unaprjeđenja mentalnog zdravlja i prevencije mentalnih bolesti starijih osoba.

Na skupu će izlagati Marina Stanković-Gjuretek, dr. med., Zavod za javno zdravstvo KZŽ, Psihosocijalni aspekti starenja, prof. psihologije, Obiteljski centar KZŽ i prof. dr. sc. Vera Folnegović Šmalc.

Skup je namijenjen stručnim radnicima u ustanovama socijalne skrbi i zdravstvenim ustanovama, posebice liječnicima obiteljske medicine i patronažnim sestrama, te zaposlenima u djelatnosti njege u kući kao i gradskim društvima Crvenog križa.

Dio je to aktivnosti Županije usmjerenih razvoju izvaninstitucionalne skrbi za starije i nemoćne osobe i općenito podizanju kvalitete života i razvoja skrbi za starije osobe na području županije.

Prema podacima Procjeni stanovništva Republike Hrvatske u 2010. godini (Priopćenje Državnog zavoda za statistiku od 15. rujna 2011.godine) u Krapinsko-zagorskoj županiji bilo je 20.030 mladog stanovništva i 24.165 stanovništva starijeg od 65 godina. Gledano u odnosu na ukupno stanovništvo Županije, udio starijih osoba iznosi 17,8%. Usporedbe radi, prema Popisu stanovništva iz 2001. godine, na području županije bilo je 24.293 mladog stanovništva i 23.445 stanovništva starijeg od 65 godina, a gledano u odnosu na ukupno stanovništvo Županije, udio starijih osoba iznosio je 16,5%.

Demografske projekcije govore da će se starenje stanovništva nastaviti, pa bi tako prema nekim predviđanjima u Hrvatskoj u 2031. godini udio mladih (0-14 god) mogao iznositi 13,5 % naspram čak 29,4% starijih osoba.

 

 

Program stučnog skupa:

 

 

10,00 – 10,15 Pozdrav domaćina

o.d. župana Sonja Borovčak

 

10,15 – 10,35 Starije osobe u Krapinsko-zagorskoj županiji

Marina Stanković-Gjuretek, dr. med.

Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije

 

10,35 – 10,55 Psihosocijalni aspekti starenja

Dragica Slakoper-Lisica, prof. psihologije

Obiteljski centar Krapinsko-zagorske županije

 

10,55 – 11,40 Depresija u starijoj dobi

prof. dr. sc. Vera Folnegović Šmalc

 

11,40 – 12,00 Rasprava