Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 26. rujna 2012.

Program provodi Udruga za zaštitu zdravlja žena zajedno doktorima dentalne medicine, specijalistima za dječju i preventivnu stomatologiju. Program se provodi kroz niz radionica u dječjim vrtićima i malim školama. Edukacijom su uz djecu obuhvaćeni i njihovi roditelji uz suradnju zdravstveno-obrazovnog osoblja vrtića.

Radionice se sastoje od razgovora s djecom o rastu i razvoju zubi uz slikovni prikaz, o održavanju higijene zubi te o prehrani važnoj za zdravlje o zubi, zatim od prikaza priče o karijesu kroz slikovnicu, vježbanja pranja zubi na modelu te kratkog filma. Radionica završava razgovorom i pitanjima iz kojih je moguće zaključiti da li su djeca razumjela i prihvatila poruke. U narednom razdoblju djecu se upućuje da crtežima izraze to što su naučili kroz radionicu, a nakon završetka programa organizira se izložbe crteža.

Program uključuje i niz promotivnih materijala, od informacijskih listića za roditelje, plakata za vrtiće i jaslice, slikovnica do DVD-a.

U dječjim vrtićima u Krapinsko-zagorske županije program počinje 1.listopada 2012., počevši s DV Gustav Krklec u Krapini. U edukaciju su kroz različite aktivnosti uključena djeca vrtićke i predškolske dobi, odgajatelji i roditelji. Provoditelji programa su mr.sc. Ružica Krsnik, i dr sc. Ljubica Vranić, specijalisti dječje i preventivne stomatologije. Evaluaciju programa provodi Centar za promociju europskih standarda u zdravstvu.

„Ovaj program svojevsrni je nadomjestak prevenciji karijesa koja se niz godina do ukidanja dječjih specijalističkih ordinacija za dentalnu medicinu provodila se u dječjim vrtićima sve do 1997. godine. Pokazalo se da se najbolji rezultati postižu multidisciplinarnim pristupom što i mi sada činimo.“, istaknula je prof.dr.Ana Stavljenić-Rukavina, predsjednica Udruge za zaštitu zdravlja žena.

„Krapinsko-zagorska županija poduprire projekt prevencije zdravlja zubi naših najmlađih. U suradnji smo s civilnim društvom koje nadopunjuje naše projekte, a koji su na dobrobit svih.“, rekla je županica Sonja Borovčak prilikom sastanka.