Zagorje
Bajka na dlanu

Zagorski chef, kulinarski spektakl Krapinsko-zagorske županije

Datum objave: 25. rujna 2012.

Kuhari Ivica Žulj iz Termi Jezerčica, Mislav Božić iz Hotela Villa Magdalena, Zdravko Semenski iz Stare škole, Kristijan Jurić iz Bluesun Hotela Kaj, Josip Kolar iz Termi Tuhelj, Marko Živaljić iz Majsecovog mlina i Andreja Šaić iz Kleti Kozjak, imat će težak zadatak pripremiti glavno jelo i desert od mesa domaće patke, buče, bučinog ulja, koštica te bagremovog meda, koji je i središnja tema ovogodišnje kulinarske manifestacije. Naime, zagorski bagremov med u procesu je registracije Županijske robne marke Bagremov med zagorskih brega i dobitnik je brojnih medalja na svjetskim natjecanjima te dokazano kvalitetniji od bagremovog meda sa ostalih područja.

Zagorski kulinarski spektakl počinje u 13 sati, a pobjedu će odnijeti kuhar koji nesvakidašnjim spojem tradicionalnog i modernog osvoji tročlani stručni žiri kojeg čine: Ivica Štruml, chef kuhinje hotela Palace, Branko Čukelj, dopredsjednik hrvatskog Kulinarskog saveza i šef kuhinje hotela Westin, te Slavko Večerić, chef restorana Turist i počasni član Hrvatske kulinarske akademije.

Posjetitelji Jezerčice natjecanje će moći pratiti putem video zida, ali i uživati u bogatom popratnom programu koji će voditi novinarka Željka Klemenčić. Očekuje ih predavanje magistra nutricionizma Nenada Bratkovića, degustacije brojnih zagorskih delicija poput meda, mesa zagorskog purana, neizostavnih štrukli i tradicionalnih Babičinih kolača od meda, koje će ocjenjivati djeca iz Pčelarske učeničke zadruge Maslačak. Vrhunska zagorska vina i pjenušce, poznatih zagorskih vinara Bodrena, Bolfana, Vugleca, Severa i Zdolca, svi posjetitelji će imati priliku degustirati, a neki i sudjelovati u neobičnoj igri kušanja vina zatvorenih očiju.

Zagorskom chefu, manifestaciji koja ima izniman turistički i gospodarski značaj za Zagorje, regiju koja je prepoznala vrijednost svojih autohtonih proizvoda (ekološki i integrirani poljoprivredni proizvodi) i na kojima gradi robne marke i turističke brandove, pridružit će se ministar turizma Veljko Ostojić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, a očekuje se i dolazak ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa.

Na sajamskoj izložbi koja će se održavati tijekom cjelodnevnog programa na vanjskoj terasi Jezerčice, posjetitelji će imati priliku kupiti domaće autohtone zagorske proizvode kao što su med i drugi pčelinji proizvodi, sirevi, bučino ulje, eko sokovi, voćna vina, mlinci i još mnogo toga zagorskog. Uz to, posjetitelji manifestacije imat će priliku iskoristiti popust od dvadeset posto na bazenima Termi Jezerčice te sudjelovati u nagradnom izvlačenju za specijalnu nagradu Krapinsko-zagorske županije, let balonom Zagorje – Bajka na dlanu. U slučaju povoljnih vremenskih prilika, balon na vrući zrak, posjetitelje manifestacije dočekat će na livadi ispred Jezerčice.

 

Bilo bi nam zadovoljstvo da se odazovete pozivu i uživate u događanju i zagorskim delicijama.

 

Kulinarska manifestacija „Zagorski chef“, natjecanje je zagorskih kuhara u pripremanju jela od tradicionalnih zagorskih namirnica na inovativan i maštovit način. U natjecanju, tradicionalno smije sudjelovati samo sedam kuhara, budući je broj sedam neodvojiv od Zagorja – bajke na dlanu u kojoj se smjestilo sedam gora, sedam rijeka, sedam ljekovitih izvora i sedam gradova. Kuhari se natječu s autorskom kreacijom koju stručni žiri ocijenjuje po utvrđenim kriterijima: izgled jela, miris jela, okus jela, preciznost termičke obrade namirnica, maštovitost i kreativnost u pripremi jela- moderna prezentacija tradicije, tematska sljedivost i harmonija svih komponenti koje čine cjelinu jela, a neizostavni dio manifestacije čini i sljubljivanje zagorskih vrhunskih vina uz pripremljena jela. Pobjednik kulinarskog showa nosi titulu i statuu Zagorskog chef.

Ova kulinarska manifestacija izrasla je, sasvim spontano, iz prošlogodišnje promocije turističke brošure „Gastroturizam Zagorja“ i povodom proslave dobivanja „Oznake zemljopisnog podrijetla“ zagorskog purana te postala mjesto na kojem se okuplja sve najbolje od gastronomije Zagorja i mjesto gdje se susreće zagorska tradicija, bogata ponuda i potreba vrednovanja županijskih projekata kojima se turistička ponuda Zagorja diže na višu razinu.