Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 17. rujna 2012.

59. Svjetsko natjecanje u oranju otvorio je prof.dr.sc. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske.

Natjecanje se održalo u organizaciji Svjetske oračke organizacije (WPO), Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića. Suorganizatori su Poljoprivredna savjetodavna služba i Hrvatska gospodarska komora.

Hrvatsku su zastupali Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije koji je u kategoriji ‘premetnjaka’ osvojio 8. mjesto, i Mario Spudić iz Karlovačke županije koji se u kategoriji ‘ravnjaka’ plasirao na 12. mjesto. Treba napomenuti kako je to najbolji uspjeh hrvatske reprezentacije otkako sudjeluje na Svjetskom natjecanju u oranju! Tomislav Kuharić ponio je visoko 8. mjesto što je i dosad najbolji rezultat ovog višestrukog državnog prvaka iz Lobora.

U sklopu Svjetskog natjecanja u oranju Krapinsko-zagorska županija se u izložbenom dijelu predstavljala kroz proizvode obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, tradicijske proizvode, vinarije te promotivne materijale ugostiteljskih objekata, a na sajmu je ujedno bila izložena i poljoprivredna mehanizacija tvrtke Agroklas d.o.o. iz Zlatar Bistrice vlasnika Mladena i Željka Vuđana.

Veliku atrakciju među publikom izazvalo je danas održano Prvo državno natjecanje u oranju konjskom zapregom, na kojem je sudjelovalo devet zaprega iz pet županija. Prvo mjesto osvojila je Bjelovarsko-bilogorska županija, drugo Krapinsko-zagorska županija koju je zastupao Mirko Majsec, predsjednik Županiijske udruge uzgajivača konja „Krapina“, a treće Splitsko-dalmatinska županija.

Potporu Kuhariću svojim je prisustvom na natjecanju dao i zamjenik županice Anđelko Ferek-Jambrek.

Sljedeće godine Svjetsko natjecanje u oranju održat će se u Kanadi.