Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 31. kolovoza 2012.

Taj projekt je zapravo svojevrsno proširenje projekta postavljanja preventivnih pokazivača brzine na županijskim i lokalnim cestama koji su provodili Krapinsko – zagorska županija u suradnji sa Županijskom upravom za ceste i jedinicama lokalne samouprave prije početka školske godine 2011./2012. i koji se pokazao iznimno uspješnim.

Osiguranje što veće sigurnosti u prometu je jedna od bitnih aktivnosti Krapinsko-zagorske županije, pa su stoga i ove aktivnosti i projekti od posebne važnosti, a cilj im je podizanje razine sigurnosti na prometnicama uz škole kao što je Područna škola Mirkovci. Tamo se prvo u podizanju razine sigurnosti krenulo sa postavljanjem vertikalne signalizacije od strane Hrvatskih cesta, a nakon toga i postavljanjem dvaju pokazivača brzine. Jedan pokazivač brzine postavljen je na inicijativu Županijskog odbora za sigurnost u prometu u sklopu nacionalnog programa sigurnosti na cestama koji provodi Ministarstvo unutarnjih poslova, a za postavu drugog pokazivača brzine sredstva su osigurale Županija i Općina Sveti Križ Začretje, svaka u pedeset postotnom iznosu. Tom prilikom je i županica Sonja Borovčak u svom govoru najavila daljnji nastavak projekta pokazivača brzina na županijskim i lokalnim cestama, te je istodobno podsjetila na obećanje Hrvatskih cesta da će isfinancirati taj projekt na državnim cestama.

Budući da se niz institucija čije usluge koristi većina stanovništva, a prvenstveno školska djeca nalazi u blizini državnih cesta Krapinsko – zagorska županija inicirala je projekt koji obuhvaća daljnje postavljanje pokazivača brzine na državnim cestama na području naše županije. Nadalje predstavnici Županije u suradnji s predstavnicima Policijske uprave KZŽ izradili su prijedlog mogućih lokacija koje se nalaze na području 18 jedinica lokalne samouprave gdje je predviđeno postavljanje 33 preventivna radara. U prvoj fazi prijedlog županije je da se pokazivači brzine postave na opasnim mjestima koja se nalaze u blizini osnovnih i područnih škola.