Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 20. srpnja 2012.

Zahvaljujući suradnji Krapinsko-zagorske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, župnih ureda i lokalnih zajednica od devedesetih godina 20.st. traje obnova (restauracija i rekonstrukcija) orguljske baštine u župnim crkvama i kapelama Hrvatskog zagorja. Iz današnje perspektive, daleke 1994.g. Koncertna direkcija Zagreb i Umjetnička radionica Heferer (tj. Prva hrvatska gradiona orgulja, harmonija i glasovira, utemeljena 1849.g. u Grazu) pokreću manifestaciju Festival orgulje Heferer, da bi se već 1996.g. u istu uključila i Krapinsko-zagorska županija s prvim obnovljenim, povijesnim orguljama u zavjetnoj crkvi Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu kod Krapine (izgradio ih je AntoniusRömer 1763.). Otada do danas orguljski festival održava se svake godine u ljetno jesenskim mjesecima, na izgrađenim i obnovljenim, ili samo restauriranim orguljama od strane majstora iz pet generacija Umjetničke radionice Heferer u obiteljskom vlasništvu!

Već sedamnaesti ciklus koncerata zaredom ove se godine svečano otvara u nedjelju, 22.srpnja u 19 sati, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krapinskim Toplicama, gostovanjem sopranistice Josipe Lončar i orguljaša Edmunda Andlera Borića. Do listopada će u drugih šest crkava diljem županije (Lobor, Sv. Križ Začretje, Krapina, Sopot, Klanjec, Konjščina) eminentni orguljaši, solisti, te mlađa generacija nadarenih interpreta u usponu karijere izvoditi bogati repertoar hrvatskih i europskih skladatelja iz različitih razdoblja klasične glazbe (A. Vivaldi, G. F. Händel, J. S. Bach, W. A. Mozart, A.Scarlatti, R. Matz, J. Bajamonti, Ch. Gounod, G. Ph. Telemann, B. Galuppi, A. Knešaurek, i brojni drugi).

Odvojite vrijeme za uživanje u jedinstvenom kulturno-umjetničkom događaju u Hrvatskom zagorju, te iskusite aktualnost zvuka „kraljice instrumenata“ u specifičnom ambijentu! Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Raspored i sažeti program koncerata pogledajte u prilogu.