Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 5. srpnja 2012.

Na sastanku je bilo govora o daljnjim aktivnostima provedbe projekta o integriranom prijevozu kojim će se povezati sva sredstva javnog prijevoza na području dviju županija i grada Zagreba i time olakšati prijevoz putnika u toj regiji.

 

Na sastanku doneseni su sljedeći zaključci:

1. U roku od 10 dana među stranama uključenim u projekt, nakon usuglašavanja tekst Ugovora o realizaciji I. faze projekta IPP za 2012. godine slijedit će potpisivanje istog. Predmet Ugovora je izrada sljedećih idejnih projekata: Idejnog projekta organizacije IPP-a i Idejnog projekta tarifno naplatnog sustava za IPP. Procijenjena vrijednost za oba projekta iznosi 1.000.000,00 kuna bez PDV-a. Sukladno potpisanom Sporazumu, omjer financiranja iznosi 60 % Grad Zagreb, 25 % Zagrebačka županija i 15 % Krapinsko-zagorska županija. Sve jedinice imaju osigurana sredstva, a nositelj postupka javne nabave biti će Grad Zagreb.

2. U cilju praćenja i nadzora nad izvedbom projekata biti će osnovano Povjerenstvo.

3. Prihvaćen je i plan aktivnosti za 2013. godinu, te će sukladno hodogramu aktivnosti biti izrađeni slijedeći projekti:

a) elaborat prilagodbe organizacijske strukture operatera i izdvajanje operatera za željeznički gradsko – prigradski promet, projekt automatizacije sustava

b) projekt automatizacije naplate sustava IPP

c) projekt informatizacije sustava IPP

d) Master infrastrukturni dinamički plan

Procijenjena vrijednost projekata iznosi 3.000.000,00 kuna + PDV, a partneri su dužni osigurati potrebna sredstva u proračunu.

4. Od Ministarstva prometa će se zatražiti aktivnije uključivanje u projekt, prvenstveno vezano uz nužnost izrade novih zakonskih propisa. Do kraja godine tvrtka INEN će u suradnji sa stranama uključenim u projekt izraditi prijedlog zakona, te će isti dostaviti resornom Ministarstvu. Osim toga, uključivanje MPPI važno je zbog koordinacije planova investicija HŽ-a vezanih uz IPP.

5. Tijekom 2013. godine započet će se s aktivnostima nužnim za osnivanje i registraciju trgovačkog društva. Prijedlog KZŽ da se društvo nazove ZAIP (Zajednička agencija za integrirani prijevoz, odnosno Zagreb, Zagrebačka županija i Zagorje – integrirani prijevoz).

 

„Želimo ubrzati sve pripremne radnje kako bi ovaj projekt što prije zaživio. Prometna povezanost i olakšavanje prijevoza putnicima u ovoj regiji od velike je važnosti za Zagorje.“, izjavila je županica Krapinsko-zagorske županije, Sonja Borovčak.

Prema dogovoru sa sastanka, župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić, najavio je: „Za desetak dana sastat ćemo se u Zagrebačkoj županiji kako bismo potpisali Ugovor o realizaciji I. faze projekta IPP za 2012. godinu.“

Gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, istaknuo je važnost pojednostavljenja putovanja putnika između Zagreba i područja susjednih županija rekavši kako i on čeka da se što prije realizira ovaj projekt.

Inače, prema hodogramu aktivnosti, završetak izvođenja infrastrukturnih zahvata i uspostavljanje IPP-a predviđa se za 2018. godinu.