Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 2. srpnja 2012.

U šest programa međunarodne konkurencije naći će se 67 filmskih naslova iz ukupno 30 država, među kojima svakako vrijedi istaknuti Tram, pobjednički film ovogodišnjeg Annecya, najznačajnijeg festivala animacije, zatim kosovski film Povratak koji je ove godine bio u konkurenciji Sundance film festivala, norveški Tube Atlanic koji je bio nomiran za Oscara, eksperimentalni dokumetarac Strokkur vrlo perspektivnog portugalskog redatelja Joao Salaviza koji je za svoj film Arena dobio Zlatnu palmu u Cannesu, a među filmovima Europske Filmske Akademije naći će se i The Wholly Family proslavljenog britanskog redatelja Terry Gilliama.

U popratnom filmskom programu posjetitelje očekuju projekcije filmova sa festivala iz Gruzije, Francuske i Japana te kratkometražni filmovi nominirani za nagradu Europske filmske akademije. Zemlja partner ove godine je Poljska, stoga će se moći pogledati program poljskih filmova od 2007. – 2012. te filmski program uglednog poljskog profesora i redatelja Hieronima Neumanna koji će ujedno održati i masterclass na temu animacije. Za one najmlađe filmofile prikazivat će se projekcije filmova s KIKI Tabora, prvog međunarodnog festival dječjeg filma održanog u sklopu Tabor Film Festivala.

O pobjedniku ovogodišnjeg jubilarnog Tabora odlučit će šesteročlani žiri kojeg čine priznati svijetski filmski umjetnici, scenaristi i direktori filmskih festivala: Hieronim Neumann (Poljska), Irena Krčelić (Hrvatska), Juraj Lerotić (Hrvatska), Tomek Gestwicki (Poljska), Robert – Jean Lacombe (Švicarska) i Miha Knific (Slovenija).

Uz večernje projekcije filmova, zanimljiv glazbeni program, posjetitelji će moći razgledati kulturne i prirodne ljepota Zagorja – Arhitektonski park i Staro selo u Kumrovcu, Muzej Hrvatskog zagorja, te besplatno kampirati i uživati u kupanju na rijeci Sutli i u Tuheljskim Toplicama te još mogo toga. Više informacija o izletima, iznajmljivanju bicikli, besplatnom kampu za posjetitelje, smještaju i ostalom možete pronaći na službenim stranicama Festivala www.taborfilmfestival.com.

Tabor Film Festivala jedinstveni je takav festival u Hrvatskoj i ima podršku Hrvatskog audiovizualnog centra. Organizator festivala je udruga Gokul (Građanska organizacija za kulturu) uz podršku Ministarstva Kulture RH, Muzeja Hrvatskog Zagorja, Veleposlanstva Republike Poljske u Hrvatskoj, Krapinsko-zagorske županije, općine Kumrovec, Medianeta, Privredne banke Zagreb, Croatia Airlines-a, Bistre, Annapurne i Mljekare Veronika. Medijski ga podržavaju T – portal, Zpress, uZagorju, H-Alter, MojFilm, Port.hr, Sponzor.hr, Jabuka Tv, Sedma umjetnost i Idemvan.hr.