Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 22. svibnja 2012.

„Ekološka edukacija mora krenuti od najmađih jer oni su najbolji promotori, stoga je projekt „Ptiček“ najbolji način podizanja ekološke svijesti i odgovornosti za očuvanje prirodnih vrijednosti i održiv razvoj u cjelini.“, istaknula je županica Sonja Borovčak.

Ovog tjedna provodit će se niz aktivnosti vezanih uz zaštitu okoliša, a povodom sutrašnjeg Svjetskog dana biološke raznolikosti te Dana zaštite prirode u Hrvatskoj. Jedna od njih je promocija projekta vraćanja autohtonih voćkarica u zagorske šume, zatim izložba fotografija na temu „Regionalni park Mura Drava – Skladan suživot čovjeka i prirode“ autora Gorana Šafareka (22.svibnja, 18 sati, Gradska knjižnica Krapina) te dvodnevne radionice kroz projekt „Ptiček“, objasnila je o.d. ravnatelja Javne ustanove, Dijana Klasić.

Ove godine na radionicama će sudjelovati 24 učenika iz 6 škola sa područja Krapinsko-zagorske županije (OŠ Mače, OŠ Donja Stubica, OŠ Ljudevita Gaja, Krapina, OŠ Antuna Mihanovića, Petrovsko, OŠ pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, OŠ Ante Kovačića, Zlatar).

Radionice će voditi stručnjaci-treneri sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu i Hrvatskih šuma. Radionice će se održati 23. svibnja u Bedekovčini na Bedekovčanskim jezerima te 24. svibnja na području značajnog krajobraza Zelenjak- Risvička i Cesarska gora, s početkom u 9 sati.

Po završetku radionica u 13 sati, u restoranu „Zelenjak“, Risvica 1, održat će se svečana podjela potvrda sudionicima radionica kao dokaz uspješno obavljene edukacije.

Svi polaznici upisuju se u Registar mladih čuvara prirode (http://www.zagorje-priroda.hr/). Kroz radionicu djeca između ostalog uče o mjerama zaštite prirode, zaštiti ptica, vodenim i šumskim staništima, zaštićenim prirodnim područjima itd.

Autor projekta, prof.dr.sc. Ivan Martinić posebno se ponosi time što je projekt „Ptiček“ jedinstvena akcija u Hrvatskoj, a u koju će se ove godine uključiti i djeca iz OŠ pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, što daje poseban značaj ovom projektu.

Svrha projekta je ciljanom edukacijom pridobiti širok krug suradnika, a posebno mladih, za razumijevanje, kasnije i sudjelovanje u provođenju raznovrsnih akcija i mjera zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti na području Krapinsko-zagorske županije kao što su istraživanja, opažanja, dojavljivanja, praktično sudjelovanje u projektima, rad u udrugama i dr. Ove godine projekt je sufinanciran sredstvima tvrtke C.I.A.K. d.o.o.