Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 11. svibnja 2012.

Predstavnici županije i njenih institucija, zatim zdravstvenih, obrazovnih, komunalnih i turističkih poduzeća i organizacija te predstavnici općina, gradova, obrtničke i gospodarske komore te ostali sudionici raspravljali su o budućem sustavu upravljanja, financijskim perspektivama te posebno izazovima koji stoje pred Hrvatskom.

Najviše je bilo riječi o specifičnostima u slučaju Republike Hrvatske koja će sredstva strukturnih instrumenata moći korisititi od časa ulaska u članstvo, odnosno u drugoj polovici 2013.godine predviđeno je oko 450 milijuna eura .

I na ovom je skupu istaknuta važnost apsorpcije sredstava, koncntracije na ograničen broj područja s dobro pripremljenim projektima, uz naglasak na činjenicu da je proces programiranja upravo počeo.

Za Hrvatsku se očekuje iznos od najviše 2,5 posto BDP-a na godišnjoj razini, odnosno u prosjeku oko 1 milijarde eura godišnje. Hrvatska će imati pravo na sva tri fonda – Europski fond za regionalni razvoj, Europski socijalni fond te Kohezijski fond, kao i fondove za poljoprivredu i ribarstvo. U proračun Unije Hrvatska će uplaćivati oko 1 posto nacionalnog BDP-a, a predstoji još – uz osiguranje nacionalnog sufinanciranja – i osiguranje provedbenih kapaciteta te sustavno informirati i educirati moguće korisnike.