Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 24. veljače 2012.

Članovi Odbora upoznati sa nastojanjima Županije da se privremena prometna signalizacija postavljena za vrijeme sanacije mosta Mokrice ukloni obzirom da ista nije u skladu sa signalizacijom koja je postavljena za privremeni lansirni most Bejli. Donesen je zaključak da i Odbor uputi dopis Hrvatskim cestama kojim će zatražiti da se u što kraćem roku izvrše potrebne radnje na uklanjanju postojeće privremene signalizacije.

Od strane predstavnika PU Krapinsko zagorske najavljeno je kako će u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti na cestama tijekom godine na području Županije biti postavljena 3 pokazivača brzine. Obzirom na aktualnu problematiku, prijedlog je Odbora da se jedan od pokazivača postavi kod PŠ Mirkovec, kao jedna od privremenih mjera u cilju smirivanja prometa u zoni škole, dok se ne postavi semafor kao konačno rješenje. Za postavu pokazivača brzine u drugom smjeru sredstva su osigurale Županija i Općina Sv. Križ Začretje.

Osim toga, ukazano je na problem neusklađene cestovne i željezničke signalizacije na željezničko-cestovnom prijelazu u Bregovitoj ulici u Krapini te će dopisom od nadležnih institucija zatražiti očitovanje o poduzetim aktivnostima u cilju rješavanja navedenog problema.

Obzirom na uspjeh koji je ostvario prošlogodišnji projekt, Odbor je prihvatio zahtjev Tima za prometnu preventivu, te će ove godine biti nositelj projekta „Osposobljavanje učenika svih 5-ih razreda osnovnih škola na području Krapinsko zagorske županije za sigurno upravljanje biciklom“. Od ukupno 1333 učenika predviđa se da će se u provedbu uključiti oko 1200 učenika, koji će na kraju provedene edukacije dobiti potvrde o uspješno položenom ispitu. Nadalje, u suradnji s Odborima koji djeluju u ostalim Županijama, nadležnim Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa te Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture uputit će se zajednički dopis kao inicijativa da se program edukacije učenika osnovnih škola za sigurno upravljanje biciklom uvrsti u redovan školski program.

Još jedna aktivnost u koju će se Odbor uključiti osiguranjem sredstava u iznosu od 1,500,00 kn jest projekt Društva „Naša djeca“ Zabok, a riječ je o oslikavanju potpornog zida s prometnom poukom u Ulici Matije Gupca u Zaboku. Također, Odbor će ponovno inicirati sprečavanje fizičkog prijelaza preko kolosiječnih postrojenja u sklopu željezničkog kolodvora u Zaboku budući da je ograda na nekoliko mjesta uništena.