Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 2. prosinca 2011.

S tim je ciljem jučer, 01.prosinca 2011., uz suorganizaciju Obiteljskog centra KZŽ i Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo KZŽ, u Srednjoj školi Krapina održana edukativna tribina na temu „Prevencija rizičnog ponašanja u lokalnoj zajednici“. Predavanje o principima i standardima za dobru školsku prevenciju rizičnih ponašanja i ovisnosti održao je prof.dr. Slavko Sakoman, voditelj odjela za ovisnosti u KB Sestre milosrdnice.

Krapinsko-zagorska županija je među zadnjima po učestalosti zlouporabe droga, ali je među prvima kada je riječ o zlouporabi alkohola. Međutim, prema riječima prof.dr. Sakomana, bilo da je riječ od lakim, teškim drogama ili pak alkoholu, nema velike razlike ako njihovo konzumiranje dovede do ovisnosti.

Najveća opasnost od pribjegavanja k ovisnosti o drogama i alkoholu leži u rizičnim skupinama djece kojih ima 10% u odnosu na cijelu populaciju djece. Rizičnost djece proizlazi ili iz njihove naravi ili pak iz odgoja u disfunkcionalnoj obitelji. Kako bi se spriječilo širenje ovisnosti među mladima, potrebno je razviti instrumentarij ranog prepoznavanja rizičnosti djeteta s ciljem prevencije ovisnosti. Postoji nekoliko razina zaštite koje služe upravo u tu svrhu. Ponajprije, najvažniju ulogu ima obitelj u ostvarivanju kvalitetnog odnosa s djetetom, zatim škola, liječnik opće prakse, a pri pojavi ozbiljnijeg problema za dijete je tu centar za mentalno zdravlje (psiholozi) te na kraju i psihijatrija u smislu hospitalizacije djeteta. Sakoman naglašava kako u Hrvatskoj postoji jasan nedostatak „pedopsihijatrije“ koja bi pružala znatno bolji pristup i liječenje djeci ovisnicima.

Najvažnija je dobra primarna prevencija, tj. odgoj djeteta u koji su uključeni odgajatelji, obitelj i škola. Djetetu, a posebno u dobi između 14. i 16. godine kada je veća vjerojatnost da krene krivim putem, potrebno je dati slobodu, ali i vršiti kontrolu nad njime kroz komunikaciju, interakciju i očuvan odnos.

„Važna je interakcija svih institucija uključenih u rad s djecom i mladima, od škola, zdravstvenih i drugih javnih ustanova te raznih udruga kako bi se postigao cilj, a to je zajednička prevencija ovisnosti kod mladih članova našeg društva“, naglasila je Sonja Borovčak, zamjenica župana za društvene djelatnosti.