Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 8. studenoga 2011.

Krapinsko-zagorska županija aktivno obilježava Međunarodnu godinu šuma kojom je 2011.godina proglašena od strane Glavne skupštine Ujedinjenih naroda, a s ciljem podizanja svijesti o održivom upravljanju, očuvanju i razvoju svih vrsta šuma. Krapinsko-zagorska županija i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Krapinsko-zagorske županije započele su s aktivnostima ponajprije postavljanjem edukativno-informativne piramide „Strahinjščica“ na dječjem igralištu u Krapini, a zatim i manifestacijom na otvorenom pod nazivom „Šuma na dlanu – Kamenjak“ u Stubičkim Toplicama.

Nastavno na protekle aktivnosti podizanja svijesti građana o važnosti šuma, izdan je vodič za šumovlasnike u Hrvatskoj pod naslovom „Biološka raznolikost u privatnim šumama – Što je i kako je očuvati?“.

„Krapinsko-zagorska županija pokazala se svojim aktivnostima i uloženim naporima kao vjeran saveznik u očuvanju prirode, bioraznolikosti te svih prirodnih vrijednosti na području naše županije“ istaknuo je župan Siniša Hjadaš Dončić.

Prema riječima ravnatelja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Krapinsko-zagorske županije, g. Ivana Ištoka, Krapinsko-zagorska županija je, uz Varaždinsku županiju, područje koje ima više površina privatnih šuma, nego državnih te se vodič za šumovlasnike nameće kao logičan odgovor na to.

Autor vodiča, prof. dr. sc. Ivana Martinića sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, naglasio je praktičnu vrijednost ovog vodiča i skrenuo pozornost na to kako među stanovnicima Krapinsko-zagorske županije ipak postoji određena svijest o očuvanju šuma i njene raznolikosti.

Brošura bi trebala poslužiti privatnim šumovlasnicima na području Krapinsko-zagorske županije da se upoznaju i educiraju o važnosti i načinu očuvanja biološke raznolikosti njihovih šuma, te njihovu održivom korištenju.

Posebna vrijednost ove brošure je da uz općenite podatke o šumama, njihovim općekorisnim funkcijama i ugroženosti, ekološko-šumarskog pojmovnika i pregleda kontakt-adresa ključnih institucija u zaštiti prirode i šumarstvu donosi i 4 praktične upute za šumovlasnike kako saznati gospodarski i biološki potencijal šume, prepoznavati što je uistinu biološko vrijedno u šumi, što treba znati o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama, te kako dobiti potporu za mjere očuvanja bioraznolikosti u privatnim šumama.

Vodič je osim vlasnicima šuma, namijenjen svima koji nalaze svoje mjesto u očuvanju prostora, okoliša i prirodnih resursa naše županije.