Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 7. rujna 2011.

            Na jučerašnjoj konferenciji za novinare župan Siniša Hajdaš Dončić najavio je uvođenje dva nova turistička proizvoda na području Krapinsko-zagorske županije, a to su konjički turizam i cikloturizam. U realizaciju najavljenih projekata krenulo se već danas osnivanjem Konjičkog saveza Krapinsko-zagorske županije što ujedno predstavlja prvi korak prema razvoju konjičkog turizma u Zagorju.

            Krapinsko-zagorska županija dala je institucionalnu potporu osnivanju Saveza. Osnivači Saveza su udruge Konjički klub Ranch Vrbanc, Jahalište Zabok te Konjički klub Budinščina. Predstavnici navedenih udruga, odnosno Skupština Saveza jednoglasno je izabrala Darka Vrbanca za predsjednika Saveza te Dejana Džakulu i Stjepana Grileca za dopredsjednika, odnosno tajnika Saveza.

            „Inicijativa za osnivanje Konjičkog saveza KZŽ proizašla je iz tendencije da se uzgajivači konja i konjički klubovi institucionaliziraju i da se to uključi u turističku ponudu ove regije.“, istaknuo je Stjepan Grilec, član izvršnog odbora Hrvatskog konjičkog saveza. Darko Vrbanc nadodao je kako osnivanje Konjičkog saveza KZŽ ima i praktičnu dimenziju, naime, svi konjički klubovi sada plaćaju članarinu Hrvatskom konjičkom savezu, a postojanjem Saveza KZŽ, sredstva od članarina ostala bi i investirala bi se u županiji. Također, konjički klubovi uključeni u Savez lakše bi se kroz zajednički nastup prijavljivali na natječaje za dobivanje sredstava iz EU fondova.

            Župan Siniša Hajdaš Dončić prepoznao je kroz konjičke klubove, odnosno Konjički savez KZŽ potencijal za širenje turističke ponude na području županije kroz organizaciju sportskih konjičkih aktivnosti. „Županija širi svoje djelovanje u vidu inovativnih vidova turizma, a osobito mjesto u tome zauzima konjički turizam te cikloturizam za koje već postoje  značajni preduvjeti u našoj regiji.“, naglašava župan Siniša Hajdaš Dončić.