Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 25. kolovoza 2011.

Krapinsko – zagorska županija  i u ove je godine osigurala sredstva za sufinanciranje troškova nabave udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih i srednjih škola, a sukladno Odluci o uvjetima i postupku ostvarivanja prava iz programa socijalne skrbi (“Službeni glasnik Krapinsko – zagorske županije”, broj 21/09).

Prema navedenoj Odluci, pravo na jednokratnu novčanu pomoć za sufinanciranje troškova nabave udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih i srednjih škola može ostvariti:

– obitelji samohranih roditelja s jednim i dva učenika osnovne i/ili srednje škole u iznosu od 500,00 kuna,

– obitelji s tri učenika osnovne i/ili srednje škole u iznosu od 750,00 kuna,

– obitelji s četiri i više učenika osnovne i/ili srednje škole u iznosu od 1.000,00 kuna,

pod uvjetom da prosječni mjesečni prihod domaćinstva, isplaćen u posljednja tri mjeseca koja prethode mjesecu u kojem je podnesen zahtjev, ne prelazi iznos prihoda utvrđen Odlukom.

Za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć obiteljima za sufinanciranje troškova nabave udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih i srednjih škola, visina prihoda mjesečno ne smije iznositi više od:

– 1.200,00 kn za jednočlano domaćinstvo,

– 1.800,00 kn za dvočlano domaćinstvo,

– 2.400,00 kn za tročlano domaćinstvo,

– 3.200,00 kn za četveročlano domaćinstvo,

– 4.000,00 kn za peteročlano domaćinstvo,

a za svakog daljnjeg člana iznos prihoda povećava se za 700,00 kn. 

Zahtjevi za ostvarivanje prava podnose se na propisanom obrascu, osobno ili poštom, uz Izjavu o zajedničkom domaćinstvu i ostalu potrebnu dokumentaciju kojom se dokazuju činjenice bitne za ostvarivanje prava (potvrde o prihodima, potvrde o redovitom školovanju, dokaze o samohranom roditeljstvu i dr.) na adresu Krapinsko-zagorska županija, Magistratska 1, 49 000 Krapina. Obrasci Zahtjeva i Izjave o zajedničkom domaćinstvu mogu se, osim ovdje, podići i u osnovnim i srednjim školama na području Županije, odnosno jedinicama lokalne samouprave . U vezi eventualnih upita, molimo obratite se telefonom na broj: 329-078 ili E-mailom na adresu: martina.gregurovic@kzz.hr

Napominjemo da će se, sukladno članku 47. Zakona o socijalnoj skrbi učenicima osnovnih i srednjih škola korisnicima stalne pomoći i korisnicima prava na skrb izvan vlastite obitelji, a kojima je smještaj osiguran u udomiteljskoj obitelji, financirati nabava udžbenika i drugih nastavnih sredstava. Radi ostvarivanja navedenih prava potrebno se obratiti nadležnom centru za socijalnu skrb.

Također, djeca smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djeca HRVI iz domovinskog rata, ostvaruju pravo na besplatne udžbenike, pod uvjetom da ispunjavaju utvrđeni imovinski cenzus, a koji iznosi 1.995,60 kuna po članu obitelji. O ostvarivanju navedenog prava rješava Ured državne uprave u Krapinsko-zagorskoj županiji.