Zagorje
Bajka na dlanu

2. Dani EU fondova – mogućnosti za male i srednje poduzetnike

Datum objave: 11. srpnja 2011.

Organizirani info pultovi sa stručnjacima te pojedinačna predavanja na različite teme iz pojedinih društvenih sektora imali su za cilj informirati sve zainteresirane građane o mogućnostima korištenja sredstava iz pretpristupnog programa Europske unije za Hrvatsku – IPA, kao i iz fondova i programa koji će nam biti na raspolaganju nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

U okviru predavanja na temu „Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika“ predstavljeno je nekoliko projekata koji su u tijeku, zatim, primjer uspješno završenog projekta od strane privatnog poduzetnika te je najavljen projekt koji je još u pripremi. Naime, predstavljena je grant shema (shema dodjele bespovratnih sredstava) u okviru projekta pod nazivom „Potpora povećanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva“ za koju će natječaj biti objavljen krajem ove godine. Projekt će biti namijenjen poduzetnicima kao pomoć pri kupnji opreme, koja u proizvodne metode uvodi eko standarde i energetsku učinkovitost, te pri edukaciji povezanoj s kupnjom takve opreme.

Time se po prvi puta u okviru IPA programa pruža prilika malim i srednjim poduzetnicima da prijavljuju projekte za dobivanje bespovratnih sredstava od Europske unije za opremanje vlastitih radionica, a u svrhu poboljšanja kvalitete proizvoda. Naglasak će pritom biti na povećanju konkurentnosti uz dostizanje ekoloških standarda Europske unije i drugih međunarodnih standarda što je, zapravo, i jedan od uvjeta našim proizvođačima za omogućavanje plasiranja vlastitih proizvoda na europskom tržištu. Dakle, ovom operacijom je predviđeno financiranje ulaganja povezanih s inovativnim proizvodnim procesima i/ili poboljšanje poslovne efikasnosti, kao i priprema za učinkovito korištenje sredstava Strukturnih fondova koja će biti na raspolaganju malim i srednjim poduzetnicima. Visina dodijeljenih sredstava od strane Europske unije kretat će se između 50 i 200 tisuća eura, dok će financiranje projekata IPA sredstvima maksimalno moći iznositi 85% od ukupne vrijednosti dodijeljenog iznosa granta, dok će ostatak sredstava poduzetnik osigurati iz vlastitih izvora.

Kao što je već spomenuto, natječaj će biti objavljen krajem ove godine na stranici www.safu.hr. Princip prijave bit će taj da će se najprije predati samo sažetak projekta (oko 5 stranica popunjenog obrasca), a tek nakon provedene evaluacije, poduzetnici će dostaviti cjelokupnu dokumentaciju za odabrane projekte. Za sve buduće prijavitelje projekata preporuka je da se prijave u program Smepass na stranici www.smepass.hr . Naime, riječ o projektu putem kojeg se pružaju konzultantske usluge malim i srednjim poduzetnicima vezano uz marketing, poboljšanje njihovih vlastitih proizvoda i upravljanje kvalitetom. Planira se minimalno 200 malih i srednjih poduzetnika uključiti u projekt čime će dobiti priliku 20 dana besplatno koristiti savjetodavne usluge i pomoć stručnjaka u izradi projekta kojeg bi zatim prijavili na natječaj za ranije spomenutu grant shemu. Također, nakon objave natječaja za prijavu projekata, bit će organizirane edukativne radionice za poduzetnike kao pomoć za što bolje osposobljavanje za izradu projekta.

Za više informacija o samom projektu možete se obratiti Marini Hodak na broj 01/6106-792 ili e-mail adresu marina.hodak@mingorp.hr .