Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 1. srpnja 2011.

„Slavimo ovaj povijesni događaj s hrvatskim prijateljima: u posljednjih 20 godina kao neovisna republika Hrvatska se uvelike promijenila. Postigla je impresivan napredak u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU-u. To je danas nagrađeno”, izjavio je Štefan Füle, povjerenik EU-a za proširenje i europsku politiku susjedstva.

Jučerašnja odluka označava uspješan kraj šestogodišnjih pregovora tijekom kojih se od Hrvatske tražilo ne samo da usvoji nove zakone i propise kako bi se uskladila sa standardima EU-a već i da ih provodi, dokazujući tako da je tijek reformi nepovratan. Pristupni pregovori između EU-a i Hrvatske koji su se sastojali od 35 poglavlja koja pokrivaju širok raspon politika i pravila EU-a, započeli su u listopadu 2005. Na završnoj pristupnoj konferenciji jučer u Bruxellesu, države članice dogovorile su se da zatvore preostala pregovaračka poglavlja, uključujući i ona u ključnim područjima: pravosuđu i temeljnim pravima te politici tržišnog natjecanja.

Države članice dogovorile su da će do dana pristupanja Komisija pozorno nadzirati kako Hrvatska ispunjava obveze preuzete tijekom pregovora i nastavak priprema za preuzimanje odgovornosti članstva u EU-u po pristupu.

Na konferenciji za medije održanoj jučer u Informacijskom centru EU-a u Zagrebu, šef Delegacije EU-a Paul Vandoren je čestitao svim građanima Hrvatske i posebno naglasio kako su sa zaključenjem pregovora svi na dobitku – Europska unija, Republika Hrvatska i posebno građani Hrvatske. Dodao je da je Hrvatska vodeći primjer europske perspektive za cijelu Jugoistočnu Europu.

Više informacija možete pronaći na web stranicama Delegacije.

(IZVOR: Delegacija Europske unije u RH)