Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 12. svibnja 2011.

Europski je tjedan završio, a ni ove godine nije izostao niz sadržaja za različite ciljne skupine, kojima je glavna namjena što bolje informirati o različitim aspektima hrvatskog pridruživanja Europskoj uniji.

Osim predavanja o programu „Europa za građane“, provedenog u suradnji s Uredom za udruge Vlade RH, namijenjenog općinama, gradovima i udrugama – a kojim je tjedan i započeo – održan je i niz drugih događanja.

U prostorima zabočke osnovne škole „osmaši“ su protekle srijede odmjerili snage u općem znanju o Europi, kulturama, običajima, poznatim osobama i sličnome kroz posebno pripremljen kviz koji se, osim toga, odvijao na čak tri jezika – engleskom, njemačkom i španjolskom!

Najobimniji program održan je dan kasnije u atriju zabočke gimnazije, pod radnim nazivom „From Europe with love /European Gastro and Fashion Show“. Naime, svoje viđenje europske raznolikosti i Hrvatske u tom kontekstu prikazali su kroz modnu reviju učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću; svoja razmišljanja o Hrvatskoj u Europskoj uniji – s posebnim naglaskom na princip solidarnosti – kroz literarne radove zabočki gimnazijalci, a filmsku priču na ovu temu prezentirali su učenici krapinske srednje škole, dok su prisutni – među kojima je bio i turski veleposlanik u Republici Hrvatskoj – potom i uživali u raznim europskim gastro delicijama koje su pripremili učenici zabočke srednje škole.

Savjet je dio svojih aktivnosti odlučio posvetiti i umirovljenicima, održavanjem tribine o Uniji, promjenama, mogućnostima i očekivanjima hrvatskih građana u njihovom svakodnevnom životu. Tribina je održana u Mariji Bistrici, a kako je pripremljena u suradnji s Informacijskim centrom Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, tribinu je održala voditeljica Centra gđa Avis Beneš. Bila je ovo sjajna prigoda da stariji građani naše županije iz prve ruke dobiju bitne i detaljne informacije, a još više da postave pitanja i razjasne dileme.