Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 30. ožujka 2011.

– Tikva, buća ili bundeva, bez obzira kako je u kojem kraju zvali zaslužuje puno više poštovanja nego što joj se to pridaje, a posebno njezin plod predstavlja vrijednost za sebe. S obzirom na kvalitetu i značaj koji ima, bućino ulje nepravedno je u javnosti zapostavljeno u odnosu na maslinovo  – istaknuo je otvarajući izložbu pročelnik UO za poljoprivredu Varaždinske županije dr.sc. Dragutin Vincek. Istaknuo je kako su izložba i ocjenjivanje kvalitete bućinog ulja samo poligon prema izgradnji što kvalitetnijeg proizvoda i stvaranja još boljeg i većeg povjerenja kupaca u domaću hranu.

 

Na izložbi je sudjelovalo sedam proizvođača iz Međimurske, jedan iz Krapinsko-zagorske i jedanaest iz Varaždinske županije, a izvan konkurencije jedan proizvođač iz Sisačko-moslavačke županije, a prikupljeni uzorci ulja dostavljeni su na analizu Bioinstitutu Čakovec gdje su određeni osnovni parametri kvalitete i autentičnosti bućinog ulja, te na Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu koji je proveo određivanje senzorskih karakteristika.

 

Teuta Tompić iz Bioinstituta u  Čakovcu pojasnila je kako su se analizirali uzorci. Naglasila je da se s obzirom na provedene analize na reprezentativnom broju uzoraka s područja sjeverozapadne Hrvatske, može zaključiti da se tu proizvodi bućino ulje dobre kvalitete jer je čak 80% uzoraka u potpunosti odgovaralo zahtjevima koji određuju kategoriju ‘nerafinirana ulja’ prema Pravilniku o jestivim uljima i mastima (NN 22/2010). Istaknula je i kako se nada da će ova hvale vrijedna inicijativa rezultirati daljnjim povećanjem kvalitete bučinog ulja.

Otvorenju izložbe nazočili su župan Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, predsjednica Županijske skupštine Varaždinske županije Dubravka Biberdžić, predsjednik Županijske skupštine Međimurske županije Petar Novački te pročelnici resornih Upravnih odjela županija sjeverozapadne Hrvatske.

Osim predavanja i proglašenja najboljih uzoraka ulja, organizirana je i prigodna degustacija jela od buče koje su pripremili izlagači pa su, između ostalog bile ponuđene, brojne salate s bućinim uljem, junetina s bućinim uljem i jajima, desetak vrsta kolača, kruh od buče, pašteta od buče, sirevi s bućinim uljem i mnoge druge vrhunske delicije. Također je tijekom cijelog dana bila organizirana i prigodna prodaja bućinog ulja ispred Županijske palače u Varaždinu.

Organizatori izložbe izrazili su zadovoljstvo velikim odazivom te najavili nove zajedničke akcije poput izložbe sira, vina i meda. Pojasnili su kako su ovakve manifestacije omogućuju, da se proizvođači međusobno bolje upoznaju te da se prenesu različita iskustva u proizvodnji.

Izložba je organizirana na inicijativu Upravnog odjela za poljoprivredu Varaždinske županije te uz podršku dviju susjednih županija, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije. Manifestacijom se želi doprinijeti popularizaciji i prezentaciji bućinog ulja te sustavno i trajno podizanje svijest kako proizvođača, tako i potrošača o važnosti zdrave prehrane te regionalne prepoznatljivosti.