Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 21. ožujka 2011.

Krapinsko-zagorska županija obilježava Godinu šuma kroz zaštitu i promicanje zdravlja i održivosti šuma. U sklopu Projekta 5000 diploma prijatelja šuma u Krapinsko-zagorskoj županiji, započetog krajem siječnja, danas su povodom Svjetskog dana šuma, u oroslavskoj Osnovnoj školi, predstavljeni rezultati Projekta. Učenici osnovnih škola s područja cijele županije sudjelovali su u kvizu čiji je cilj, uz diplomu za svakog učenika, educirati i potaknuti na razmišljanje mlade Zagorke i Zagorce o brizi za očuvanje naših šuma.

O važnosti Projekta i njegovim rezultatima, govorili su sudionici Konferencije:

Siniša Hajdaš Dončić, župan Krapinsko-zagorske županije, izjavio je kako je Zagorje opredijeljeno za ekološke projekte i održivi razvoj. Župan je naglasio kako su svi pobjednici kviza, a spominjajući posebno uspješne istaknuo je da su među njima Osnovna škola Ljudevit Gaj iz Mača, Osnovna škola Pavla Štoosa iz Kraljevca na Sutli, Osnovna škola Gornje Jesenje, Osnovna škola Augusta Cesarca iz Krapine, Osnovna škola Oroslavje, a posebnu pohvalu župan Hajdaš Dončić uputio je Osnovnoj školi pri Specijalnoj bolnici u Krapinskim Toplicama.

Sonja Borovčak, zamjenica župana, osvrnula se na tjedan u kojem obilježavamo Dan šuma i Dan voda te je istaknula da će upravo čuvanje prirode biti zadaća najmlađih, djece koja su u ovih mjesec i pol pokazala zavidnu razinu znanja ispunjavajući testove u školama naše županije te svima čestitala uspješno polaganje ispita znanja o šumama, a čemu svjedoče i diplome

Ivan Martinić, koordinator UN-a u ovom projektu, Krapinsko-zagorsku županiju nazvao je „zelenom točkom Hrvatske“ i kako je Projekt 5000 diploma prijatelja šume u Krapinsko-zagorskoj županiji najznačajniji događaj danas u Hrvatskoj kojim se obilježava Svjetski dan šuma u Međunarodnoj godini šuma. Martinić je ujedno i najavio da će biti organizirana izložba, najvjerojatnije u krapinskoj galeriji čiji će prikaz biti baziran na tijeku provođenja ovog hvale vrijednog Projekta.

Luka Čuljak, pročelnik za poljoprivredu Krapinsko-zagorske županije, ispred Županije bio je zadužen za koordinaciju ovog projekta. Čuljak je izrazio zadovoljstvo što je kvizu pristupilo čak 5224 učenika čime je znatno premašena brojka od planiranih 5000. „Ovaj podatak govori da smo uspjeli u promociji zaštite šuma te da je naša županija pun pogodak u odabiru sredine za provođenje ove vrste projekta za najmlađe“ – istaknuo je Čuljak.

 

Okupljenim učenicima i nastavnicima obratili su se i gradonačelnik Ivan Tuđa te ravnateljica Osnovne škole, Sanja Šakoronja, koji su zahvalili na časti da upravo njihova škola bude domaćinom proglašenja rezultata Projekta 5000 diploma prijatelja šume u Krapinsko-zagorskoj županiji.