Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 3. veljače 2011.

Regije su u ovom istraživanju naglasile važnost i korist fondova – prvenstveno jer razdoblje dugoročnog programiranja od 7 godina daje određenu stabilnost, a posebno su značajna sufinanciranja  inovativnih inicijativa. S druge strane, birokracija vezana uz fondove je kod 86 posto ispitanika navedena kao glavna prepreka. Istraživanje je pokazalo kako je najvažnija stvar unaprijediti efikasnost europskih fondova u regijama i institucijama kroz harmonizaciju pravila i procedura kod prijavljivanja na natječaje. „Naše je istraživanje pokazalo da smo u mnogočemu zadovoljni kada su u pitanju namjene i iznosi sredstava, ali još ih je uvijek potrebno unaprijediti.“ – istaknuo je predsjednik Radne grupe Andre Reichardt.

Preporuke za bolju dostupnost i efikasnost sredstava, proizašle iz istraživanja, odnose se na nekoliko aktivnosti. Prvenstveno je potrebno uskladiti pravila između različitih programa (primjerice prihvatljivost u sufinanciranju vlastitim doprinosom) te dokumentaciju, poput prijavnih obrazaca, izvještaja i slično. Nadalje, potrebno je više financijske fleksibilnosti, posebno kod paušalnih iznosa. Ono što svakako treba istaknuti jest potreba davanja daleko veće autonomije regijama u upravljanju europskim fondovima, a regije koje su sudjelovale u istraživanju naglasile su kako je ključno unaprijediti pristup informacijama stvaranjem jedinstvene web stranice koja će služiti kao portal s informacijama o svim natječajima na jednom mjestu.

Više nego ikada potrebno je optimizirati europske fondove, a jednako tako pomaknuti se od politike kontrole prema politici povjerenja u cilju omogućavanja regijama  da iskažu svoju  kreativnost i snagu, umjesto da ih se zatrpava birokracijom. Dodajmo na koncu da su u istraživanju sudjelovale regije iz Španjolske, Rumunjske, Austrije, Finske, Makedonije, Francuske, Danske, Nizozemske, Velike Britanije, Njemačke, Poljske, Italije i Slovačke te iz Hrvatske Krapinsko-zagorska županija.