Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 27. rujna 2010.

Oba pristigla zahtjeva, prema odluci Povjerenstva, biti će subvenionirana od strane Krapinsko-zagorske županije u dijelu kamate kod odabrane poslovne banke. Poslovnu banku izabire sam prijavitelj projekta, a u ovom slučaju riječ je o Zagrebačkoj banci i Privrednoj banci Zagreb. Nakon što banka utvrdi da prijavitelj ispunjava zahtjeve za kreditnom pratnjom investicije, Krapinsko-zagorska županija pomoći će investiciju subvencioniranjem kamate od četiri postotna poena.

Prema riječa Anđelka Ferek – Jambreka, zamjenika župana i predsjednika Povjerenstva, Županija će pratiti investicije u poljoprivredi, a posebno one koje osiguravaju održivost i unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području naše županije. Zamjenik župana izrazio je nadu da će i banke prepoznati ove investicije te kreditom pratiti njihovu realizaciju, a koja će, ističe Ferek -Jambrek, omogućiti i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima daljnji razvoj i veću konkuretnost na tržištu.
 
OPG Tomurad iz Marije Bistrice prijavio je kreditiranje kupnje plastenika površine 640 m2,  s opremom za zagrijavanje i navodnjavanje, te kupnju profesionalnih stolova za biljke kao i punilice za lončiće. Ukupna vrijednost investicije kreće se preko 400 tisuća kuna. Pročelnik za poljoprivredu Županije, Luka Čuljak, izvjestio je kako je ovaj zahtjev u potpunosti sukladan Programu kreditiranja poljoprivredne proizvodnje. Čuljak je ocijenio i drugi zahtjev, OPG-a Benković iz Lobora, opravdanim te istaknuo kako je nakon obilaska OPG-a Benković utvrđeno da postoji stvarna potreba za investiranjem u cilju unapređnja same proizvodnje. OPG Benković raspolaže s 80-tak grla stoke (muznih krava i junica) te se obratilo sa zahtjevom za kreditnim praćenjem investicije u izgradnju staje za muzne krave. Iznos ove investicije trebao bi iznositi oko milijun i pol kuna. Kao i prethodni, ovaj zahtjev je uvažen od strane Krapinsko – zagorske županije, te će, ukoliko ga odobri i poslovna banka, biti praćen u sufinanciranju kamate od 4 posto.