Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 27. siječnja 2010.

Jučerašnji 8. javni županov kolegij je, kao što je i najavljeno, bio tematski te su se točke dnevnog reda i donesene odluke odnosile na poljoprivredu. Župan Siniša Hajdaš Dončić je istaknuo važnost poljoprivrede u ovim tranzicijskim vremenima, posebno promjene poljoprivrednih poticaja. Istaknuo je da će još u ovoj godini županija isplatiti po 500 kuna svima koji imaju ugovor o zakupu zemljišta, nakon čega će se ugovori raskinuti, jer se model mora uskladiti s propisima Europske unije, a to znači isključivo kupovinu u cilju okrupnjavanja.
Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Luka Čuljak prezentirao je podatke o dodijeljenim subvencijama u poljoprivredi i lovstvu u 2009. godini. U tom razdoblju ukupno je odobreno 259 zahtjeva u ukupnom iznosu od 428.569,27 kuna, što je u cijelosti i isplaćeno. Odobreno je 7 zahtjeva za voćne sadnice, 14 za opremu za staklenike, zatim 14 zahtjeva za analizu zemljišta, četiri za kalcifikaciju tla, potom 6 zahtjeva za ekološku poljoprivredu, dva za dezinfekciju barijera, 7 za prirodni pripust krmača, potom 12 zahtjeva za subvencioniranje okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta, šest za stručno osposobljavanje, zatim 120 za 20-postotno subvencioniranje osiguranja od šteta u poljoprivrednoj proizvodnji te 37 subvencija za lovstvo.
Dodajmo još da je prihvaćen prijedlog sufinanciranja izdavanja rješenja označavanja vina oznakom kontroliranog porijekla i za 2010., te prijedlozi za sufinanciranje umjetnog osjemenjivanja krava, junica i krmača za 2010. godinu.
Predsjednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu Milan Husnjak izvijestio je na kolegiju o sudjelovanju na najvećem svjetskom sajmu poljoprivrede, „Zelenom tjednu“ održanom proteklog tjedna u Berlinu. Činjenice da sajam obiđe oko pola milijuna posjetitelja te da je akreditirano gotovo 5.000 novinara dovoljno govori o značaju poljoprivrede koji se, kako je istaknuo, u Hrvatskoj još dovoljno ne prepoznaje.