Zagorje
Bajka na dlanu

Otvoreno pismo županice ministru Čobankoviću

Datum objave: 13. svibnja 2009.

Predizborna kampanja uvijek nosi svoje, no izjave za medije ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petra Čobankovića izrečene 12. svibnja tijekom konferencije „Županijske razvojne agencije kao katalizatori regionalnog razvoja“ održane u Termama Jezerčica, kada su ujedno potpisani ugovori iz programa EIB II, na koje kao županica nisam službeno ni pozvana, u najmanju su nas ruku neugodno iznenadile.
Posve netočne i nekorektne izjave kako Krapinsko-zagorska županija nema projekata ni prijava, kao i da je rad Zagorske razvojne agencije loš, posve su suprotne stvarnom stanju, što bi ministar svakako morao znati. Također bi trebao biti upoznat s listom strateških projekata ove Županije (od prometnica, preko vodoopskrbe, (do)gradnje škola i sportskih dvorana,  pa do poduzetničkih zona) – s obzirom da mu je dostavljena, a jednako tako bi morao znati da se županije ne mogu javljati na natječaje namijenjene isključivo gradovima i općinama, kao što je slučaj i s EIB II programom!
Izjaviti  da Zagorska razvojna agencija (početkom ove godine proglašena jednom od tri najbolje u Hrvatskoj) loše radi, u najmanju je ruku nekorektno, a za ljude koji u toj instituciji rade i uvredljivo. Što osmero zaposlenih svakodnevno radi u cilju promicanja regionalnog razvoja najbolje će vam reći stotine korisnika njihovih usluga – od općina, gradova, preko   poduzetnika, pa do poljoprivrednika. Osim toga, vrlo rado ćemo Vam poslati  njihov Godišnji izvještaj o stanju Društva. Vjerujte, imat ćete što pročitati! Između ostaloga, da je na razini Županije dobiveno u 3 godine 1,240.000 eura iz pretpristupnih fondova EU, da su za korisnike izrađena 34 projekta  za sredstva resornih ministarstava ukupne vrijednosti 5 milijuna kuna, a osnovan je i Lokalni garantni fond putem kojeg je dosad odobreno 16 garancija za kredite ukupne vrijednosti 7,5 milijuna kuna.
Ono što bismo Vam, ministre,  vjerojatno trebali reći jest da jednostavno ne možete mijenjati stvarnost. Naime, činjenica je da je Zagorska razvojna agencija od svog osnivanja prve korake u odnosima s javnošću poduzela da bi tu javnost upoznala sa svojim vlastitim ljudima, aktivnostima koje će provoditi i na koji način će se komunicirati. Da je taj prvi dio posla obavljen na odgovarajući način govori i činjenica da je u svega dvije godine Agencija postala mjesto gdje će po savjet, konzultacije, pripremu ili rad na zajedničkom projektu doći i poduzetnici-početnici, općina,  grad, ali i poduzeće. Temelj je svemu i ROP čiji je nositelj izrade bila upravo Zagorska razvojna agencija, operativno tijelo ove Županije.   
Na koncu, žao mi je što ste bili neinformirani i što ste se dali iskoristiti u predizborne svrhe, odnosno sponzorirani program.
SONJA BOROVČAK
Županica Krapinsko-zagorske županije